Förre IDF-chefen Gadi Eisenkot talar vid en säkerhetskonferens i Netanya den 2 juni 2022. (Foto: Netanya Academic College)

– Iran skulle haft kärnvapenbomb för flera år sedan om det inte vore för Israel

Fram till nu har sabotage och hemliga operationer hindrat Iran från att utveckla sina egna kärnvapen.

Stödjer du den judiska staten Israels rätt att existera? Klicka JA eller NEJ.

Iran skulle ha skaffat kärnvapen för många år sedan, om det inte vore för hemliga israeliska operationer mot Islamiska republikens kärnvapenprogram. Det säger den tidigare befälhavaren för det israeliska försvaret.

“Israel genomför olika operationer, varav de flesta är hemliga, för att förhindra Iran från att skaffa kärnvapen”, säger tidigare IDF-chefen Gadi Eisenkot.

Hans uttalande kommer dagen efter att Israel simulerade en storskalig attack mot Irans kärnanläggningar. Israel vill ha ett trovärdigt militärt alternativ för att stoppa det iranska kärnprogrammet, om det skulle bli nödvändigt. Fram till nu har Israel lyckats stoppa och fördröja en iransk atombomb genom hemliga operationer och sabotage.

“Utan dessa handlingar tror jag att Iran skulle ha blivit en kärnvapenstat för sju till tio år sedan”, sa den tidigare israeliska försvarschefen.

“Vi har förhindrat Iran från att bli ett nytt Nordkorea”, tillade han.

Internationella atomenergiorganet IAEA uppskattar att Irans lager av anrikat uran är 18 gånger större än vad som är tillåtet i 2015 års kärnkraftsavtal

Den israeliska historikern Benny Morris har tidigare skrivit att israeliska ledare snart kommer att ställas inför ett omöjligt val: Antingen måste de leva med att Iran skaffar kärnvapen – eller bomba sina kärnanläggningar i hopp om att stoppa det.

Nyligen rapporterades det i israelisk media att tidsperioden för att kunna stoppa Iran från att utveckla kärnvapen blir allt snävare. Iran kommer bara att vara veckor borta från tillräckligt med klyvbart material för sin första atombomb.

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram