Tungt beväpnade terrorister från Islamiska Jihad under en samling i Jenin på Västbanken. (Foto: Flash90)

Islamiska Jihad beväpnar Fatahs terrorgrupper på Västbanken

Tjänstemän från den palestinska myndigheten uttryckte nyligen oro över det växande samarbetet mellan PIJ och Fatahs väpnade grupper på norra Västbanken.

Terrororganisationen Palestinska Islamiska Jihad (PIJ) beväpnar grupper som tillhör det styrande Fatah-partiet på Västbanken, avslöjade PIJ:s generalsekreterare Ziyad al-Nakhaleh på lördagen. 

“PIJ har arbetat och arbetar för att bilda stridsbataljoner i alla palestinska städer på Västbanken, och storleken och förmågan hos dessa bataljoner varierar från en plats till en annan, beroende på vår förmåga att beväpna dem”, sa Nakhaleh i ett pressmeddelande, enligt den iranska tidningen Al-Wefaq. Detta skriver den insatte journalisten Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post.

Tjänstemän från den palestinska myndigheten (PA) uttryckte nyligen oro över det växande samarbetet mellan PIJ och Fatahs väpnade grupper på norra Västbanken (Samarien). Enligt dem finns många beväpnade män från Fatah, liksom PIJ och Hamas, på Irans lönelista. 

Nakhaleh sa att Jenin-bataljonen var “framstående”, även om många av dess ledare dödades eller fängslades av israeliska säkerhetsstyrkor under de senaste månaderna. Gruppen har utfört en rad skjutattacker mot israeliska soldater och civila.

Väpnade grupper i alla städer på Västbanken

“Andra väpnade grupper har bildats i alla palestinska städer, och PIJ är ansvarig för detta”, sa Nakhaleh. “Detta betyder inte att det inte finns krigare även från Hamas och andra fraktioner. Jag säger också att vi har dragit nytta av att öppna oss för Fatahs baser… som motsätter sig en uppgörelse [med Israel] och PA. Beväpningen av dessa [Fatah]-grupper bidrog till att utöka motståndet [mot Israel].”

Nakhaleh påpekade att några av dessa grupper tillhör Aqsa Martyrs Brigades, Fatahs väpnade flygel. “Detta gör att du får en bredare folklig bas, särskilt bland ungdomar.”

Palestiniernas förbindelser med Iran utvecklas

PIJ-ledaren Nakhaleh sa att PIJ utvecklas inom tillverkning av explosiva vapen tillgänglig för andra grupper och att de på instruktioner från Iran ökar terrorattackerna på Västbanken. Under sitt senaste besök i Iran hörde han från iranska ledare om behovet av att “beväpna Västbanken och utveckla motståndet där.”

Enligt Nakhaleh har palestiniernas relation med Iran gjort att de kunnat skaffa mer vapen mot Israel. 

“Förutom maskingevär tillverkas missiler, pansarvärnsvapen och sprängämnen lokalt”, sade han. “Utan tvivel erkänner vi att (Iran) har gett hjälp till det palestinska motståndet, inklusive expertis, utbildning och ekonomiskt bistånd.”

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram