Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Palestinsk terrorist dödar fem i skottlossning i Tel Aviv

Fem personer blev dödade i ett terrorangrepp i Bnei Brak. (Foto: Flash90)
Terrorist öppnar eld mot förbipasserande i Tel Avivs förort. Bennett samlar till säkerhetsöverläggning när oro för terror ökar efter två tidigare attacker.

Fem personer dödades när en palestinsk man öppnade eld mot förbipasserande i den ultraortodoxa stadsdelen Bnei Brak på tisdagskvällen.  Detta är den tredje dödliga terrorattacken i Israel på en vecka, rapporterar Times of Israel.

Gärningsmannen dödades av polis som såg honom strax före klockan 20.00 öppna eld mot människor som gick, cyklade eller körde i sina bilar i Tel Avivs förort. Attacken förväntas ytterligare öka rädslan för en våg av våld inför den muslimska heliga månaden Ramadan.

Fyra av offren förklarades döda på platsen, med ett femte dödsfall konstaterades efter att ha förts till Beilinson Medical Center.

Säkerhetstjänstemän identifierade terroristen som Diaa Hamarsheh, 27, en palestinier från staden Ya’bad nära Jenin på Västbanken.

Enligt polisen kom Hamarsheh till staden i ett fordon, gick av och började öppna eld med ett gevär. Han dödade tre personer på den första platsen, innan han sprang till en andra plats flera hundra meter bort och dödade ytterligare två vid ingången till en butik.

En video från den första platsen visade en man med ett gevär som stod på en parkeringsplats i ett bostadshus och sköt ut på gatan mot en ung man i ultraortodox dräkt som sprang iväg.

Strax efteråt siktar skytten på en person som åker förbi området på en cykel, men skjuter honom inte. Han går sedan lugnt ut på gatan, skriker på hebreiska att en bil som kör mot honom ska “stanna” innan han skjuter föraren, som krockar in i byggnaden. Därefter springer gärningsmannen iväg till nästa plats.

På videon därifrån ser man hur han jagade en person på en cykel och försökte skjuta honom innan han sprang mot en butik.

Den beväpnade mannen sköts till slut ihjäl på en tredje plats. Hebreiska medier rapporterar att en andra misstänkt greps på platsen.

Hamarsheh har tidigare suttit i israeliskt fängelse för medlemskap i en terrorgrupp. Man vet inte än hur han tog sig in i Israel.

Premiärminister Naftali Bennett skulle hålla ett säkerhetssamråd med höga försvarstjänstemän efter attacken.

Attacken kom efter att två terrorattacker begåtts av terrorister den senaste veckan, i Hadera respektive Beersheba. Totalt har nu nio israeler dödats av arabiska terrorister på en vecka. De två första attackerna begicks av arabiska israeler, den senaste av palestinier.

Polisen hade förstärkt styrkor i områden där det fanns hot om våld efter attacken i Hadera. Israels försvarsstyrka har också förstärkt trupperna på Västbanken.

Israeliska styrkor arresterade 12 personer med misstänkta band till Islamiska staten natten mellan måndag och tisdag. Fler arresteringar förväntas efter tisdagens attack.

Spänningarna har ökat mellan Israel och palestinierna de senaste veckorna på Västbanken och i östra Jerusalem. Tio palestinier dödades i våldsamma konfrontationer med israeliska trupper, där några dog i vapenstrider med israeliska soldater på Västbanken, medan andra under försök till attacker.

Förra helgen skadades två poliser i en knivattack i stadsdelen Ras al-Amud i östra Jerusalem, och en israelisk man blev knivskuren när han var ute och joggade i Jerusalem. 

Israeliska tjänstemän har uttryckt farhågor för att våldet kan öka i takt med Ramadan, i början av april. Palestinska ledare har ofta använt stridsropet “al-Aqsamoskén är i fara” för att öka terrorn mot judar. Hebronmassakern 1929 och intifadorna är de mest kända exemplen.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem