Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Biden: – Israel kan inte fortsätta i den riktning de är på väg

USA:s president Joe Biden intervjuas utanför Vita huset den 4 januari 2023. (Foto: Flash90)
Ovanligt hård kritik mot en israelisk regering från en amerikansk president. – Regeringen förstör relationen med USA, säger den israeliska oppositionen.

USA:s president Joe Biden uppmanar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att släppa den kontroversiella reformen av rättsväsendet och säger att han är “mycket oroad” över den israeliska demokratin. Biden säger också att “Israel inte kan fortsätta i den riktning de är på väg”.

– Precis som andra stora anhängare av Israel är jag väldigt orolig. De kan inte fortsätta i den riktning de går. Och det har jag talat om, säger presidenten, i en exceptionellt rak och öppen kritik.

Kompromiss om lagförslaget?

Det är första gången som den amerikanska ledningen uttalar sig så starkt mot den kontroversiella lagreformen, som nyligen lades på is av premiärminister Netanyahu. Den amerikanske presidenten hoppas att uppskjutandet innebär att regeringen nu hittar en kompromiss med oppositionen.

– Förhoppningsvis agerar statsministern på ett sätt som gör att han kan hitta en riktig kompromiss, men det återstår att se, säger han.Uttalandet från Biden tyder nu på en öppen kris i relationen mellan Israel och USA.

Netanyahu bjuds inte in

På frågan av journalister om premiärminister Netanyahu kommer att bjudas in till Vita huset, svarade Biden ett klart och otvetydigt “nej”. 

– Inte på kort sikt, svarade Biden.

 Netanyahu har inte blivit inbjuden till Vita huset sedan han blev premiärminister igen, vilket är högst ovanligt.

Netanyahu var snabb med att kommentera Bidens uttalande. Han insisterar på att han vill återställa “den korrekta balansen mellan de tre statsmakterna”. Netanyahu fortsätter med att säga att Israel inte kommer att fatta beslut baserat på påtryckningar utifrån, “inte ens från våra bästa vänner”.

Premiärminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Yonatan Sindel, Flash90)

– Jag har känt president Biden i över 40 år och jag uppskattar hans långsiktiga engagemang för Israel. Alliansen mellan Israel och USA är okrossbar och övervinner alltid de sporadiska meningsskiljaktigheterna mellan oss.

Israels opposition kritiska

Den tidigare försvarsministern Benny Gantz, som nu är i opposition, säger att Bidens kommentar borde vara en “väckarklocka för regeringen”.

– Att skada vårt band med USA, vår största vän och viktigaste allierade, är ett strategiskt misstag, säger Gantz, som går bra i opinionsmätningarna.

Benny Gantz fotograferad vid den stora demonstrationen utanför Knesset måndag 27 mars. (Foto: Flash90)

Oppositionsledaren Yair Lapid är också oroad över förhållandet till USA.

– Under decennier var Israel USA:s närmaste allierade och den mest extremistiska regeringen i Israels historia har lyckats förstöra den relationen på tre månader, säger han.

Koalitionen kritisk mot Biden

Flera i Netanyahus koalition har gått offentligt ut mot Biden och den amerikanska administrationen. Kultur- och sportminister Miki Zohar från Likud anklagar Biden för att ha “fallit för falska nyheter”.

Itamar Ben Gvir från ytterpartiet Otzma Yehudit kritiserar också USA.

– De måste förstå att Israel är ett självständigt land och inte längre en stjärna i den amerikanska flaggan, säger Ben Gvir om kritiken från president Biden.

Otzma Yehudit-partiets ledare och Knesset-ledamoten Itamar Ben-Gvir. (Foto knesset.gov.il)

Flera republikanska politiker har också gått ut och uttryckt oro över situationen i Israel, utan att direkt kritisera den israeliska regeringen. De säger att reformen har lett till så stor splittring inom det israeliska samhället att den hotar landets förmåga att försvara sig.

– Jag är glad att Bibi [Netanyahus smeknamn] har tagit en time-out för att försöka hitta en kompromiss. Landets säkerhet har påverkats av detta inrikespolitiska drama, säger senator Lindsey Graham, en av Israels ledande anhängare i det republikanska partiet.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem