Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Israels nya regering – den 37:e sedan 1948

Avgående premiärminister Yair Lapid (t.v.) och tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu (t.h.) i Knesset November 2021. (Foto Olivier Fitoussi/Flash90)
Israels nya regering svors in på torsdagen efter en omröstning med siffrorna 63–54. Det är sjätte gången som Likuds ordförande Benjamin Netanyahu blir premiärminister. Han har redan varit premiärminister i Israel längre än någon annan.

De tre “nationella målen” för hans regering, sa Netanyahu, var att förhindra att Iran blir ett kärnvapenland; att bygga ett snabbtåg genom hela Israel; och att få till stånd fler fredsavtal med arabländerna. 

Regeringen vill också förbättra den personliga säkerheten och sänka de höga levnadskostnaderna, berättade Netanyahu.

I den nya regeringen ingår 30 ministrar, förutom premiärminister Netanyahu (Likud). Bara fyra är kvinnor.

 • Försvarsminister Yoav Gallant (Likud)
 • Justitieminister Yariv Levin (Likud)
 • Utrikesminister Eli Cohen (Likud)
 • Utbildninsminister Yoav Kisch (Likud)
 • Inrikes- och hälsominister Aryeh Deri (Shas)
 • Religionsminister Michael Malkieli (Shas)
 • Arbets- och Socialförsäkringsminister Ya’acov Margi (Shas)
 • Finansminister Bezalel Smotrich (Religious Zionism)
 • Nationell säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir (Otzma Jehudit)
 • Hus- och byggnadsminister Yizhak Goldknopf (United Torah Judaism)
 • Jerusalem- och traditionsminister Meir Porush (United Torah Judaism)
 • Arvsminister Amichai Eliyahu (Otzma Jehudit)
 • Strategiminister Ron Dermer (opolitisk)
 • Underrättelseminister Gila Gamliel (Likud)

Ron Dermer var tidigare Israels ambassadör i USA och är en nära politisk förtrogen till premiärminister Benjamin Netanyahu. Det ryktades att Dermer egentligen ville få utrikesministerposten, men blir istället minister för strategiska angelägenheter. Han får också sitta i säkerhetskabinettet och hjälpa Netanyahu att sköta relationerna mellan Israel och USA.

USA:s förre president Barack Obama (t.v.) med Israels förre USA-ambassadör Ron Dermer i Vita huset. (Foto: @AmbDermer, Twitter.com)

Knessets första homosexuella talman

Samma dag röstade Knesset fram den nya talmannen, Likuds ledamot Amir Ohana. Ohana, som är den enda öppet homosexuella ledamoten i sitt parti, blev nu också Israels första öppet homosexuella minister.  

Under sitt tal betonade Ohana att den nya regeringen “inte kommer att skada ett enda barn eller en enda familj”, i ett försök att lugna allmänhetens oro för att koalitionens religiösa partier skulle försämra HBTQ-personers rättigheter.

Avgående Lapids tal

Avgående premiärminister Yair Lapid räknade i sitt tal upp sin regerings prestationer, bland annat operationer mot Iran; de stärkta banden med Saudiarabien och Libanons havsgasavtal.Lapid noterade att Gazas gränsområde var det lugnaste på 15 år; den effektiva Operation Breaking Dawn i Judéen och Samarien; rekordmånga besökare på Tempelberget och en lugn Ramadan.

Stark ekonomi

När det gäller ekonomin framhöll Lapid att The Economist rankade Israel som den fjärde bästa ekonomin 2022. Operation Safe Track mot brottslighet i den arabiska sektorn och en ny Handikapplag, var kronan på verket, sa Lapid enligt Jerusalem Post.

“Vi lämnar över en stat med en stark ekonomi, och en diplomatisk status som är en av de bästa någonsin. Snälla förstör det inte, vi kommer snart tillbaka, lovade Lapid. 

Slutligen träffades Lapid och Netanyahu under trekvart för en officiell överlämningscermoni.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem