Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Knesset stoppar Högsta domstolens rimlighetsbedömning – protester

Polisen upprätthåller ordningen under protesterna i Jerusalem den 11 juli 2023. (Foto: Israels polistalesperson)
Lagförslaget att stoppa Israels Högsta domstols möjlighet att hindra nya lagar genom en ”rimlighetsbedömning” antogs i en första av tre omröstningar med de klara siffrorna 64 mot 56.

“Reasonableness Standard Bill” är en ändring av en grundlag, som kommer blockera Israels domstolar från att med “rimlighetsstandarden” ogiltigförklara beslut som fattas av de folkvalda. Denna tolkning av grundlagen gjordes 1980-talet. Något liknande system finns inte i andra länder.

Den tillåter domstolsprövning av myndighetsbeslut som bedöms ligga utanför vad en myndighet rimligen skulle åta sig. 

Förespråkare av lagen hävdar att det är ett mycket subjektivt verktyg för rättslig aktivism som gör att domstolen kan undergräva regeringens politik med sina egna åsikter.  

Kritiker hävdar att verktyget är viktigt för att motverka korruption och för att hindra nyckfulla regeringsbeslut.

Knessets lag- och rättsutskotts ordförande Simcha Rothman presenterade lagförslaget, som han ansåg var “balanserat, ansvarsfullt och väsentligt annorlunda än vad som kanske borde ha lagstiftats.” Lagförslaget skulle helt enkelt återföra staten till vad som fanns under dess första tre decennier, sa Rothman enligt Jerusalem Post. Israel saknar en konstitution.

Landsomfattande protester

Efter antagandet av lagförslaget skedde under tisdagen protester hela landet och 73 demonstranter greps kortvarigt för ordningsbrott och några skadas efter sammandrabbningar med polis.

Tisdagens “motståndets dag” såg utbrott av våld, med två personer som av polisen påstods ha attackerat poliser. En, en journalist, påstods av polisen ha slagit en polis. Polisen hävdade också att en person i Jerusalem hade slagit en polishäst med en träpinne. Polisen rapporterade att ett bloss tändes under en polisbil i gatuområdet Kaplan i Tel Aviv, i hjärtat av protesterna.

Protester vid Ben-Gurion flygplatsen

Många demonstranter bar israeliska flaggor och förvandlade stationen till ett hav av blått och vitt. Vid ingången till Ben-Gurion flygplats tågstation blåste, trummade och skanderade man ”Demokrati”. Oväsendet var öronbedövande och de flesta demonstranter och poliser bar öronproppar. 

Poliser och demonstranter kämpade på båda sidor om barrikaderna när polisen försökte etablera ett torg där flygplatsresenärer kunde gå fritt. När polisen väl bestämde sig för att rensa ett område, knuffades alla demonstranter i det utrymmet tillbaka.  

Antirättsliga reformprotester på Ben-Gurion flygplats är inte förbjudna, men polis och flygplatsmyndigheten kan sätta gränser för demonstrationerna, sade åklagarmyndigheten, som flyttade protesterna till Terminal 3.

Vägar blockerades

Hazaz Street i Jerusalem spärrades av när rättsreformdemonstranter marscherade dit under “motståndets dag” på tisdagskvällen. Enligt vittnen stod polisen bredvid gatan och bildade en mur för att hålla tillbaka demonstranterna. Bilar och bussar tutade när de försökte ta sig förbi folkmassorna.

Hundratals IDF-reservister vägrar tjänstgöra

300 medlemmar av IDF:s olika cyber- och teknikvapen skrev under ett brev där de sa att de nu vägrar att dyka upp för reservtjänst när de blir kallade. IDF:s reservistproteströrelse engagerar framför allt IDF:s underrättelseenhet och flygvapnet.

Demonstranter framför USA:s ambassad 

Demonstranter mot regeringens rättsliga reform samlades även framför USA:s ambassad i Tel Aviv. Demonstranter sa att polisen agerade våldsamt och knuffade demonstranter till marken och använde överdrivet fysiskt våld för att flytta dem. Vattenkanoner användes.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem