Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Netanyahu: – Protestledarna hotar demokratin

Premiärminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Yonatan Sindel, Flash90)
På måndag kväll inleder Knesset den första av tre omröstningar av regeringens förslag till reform av rättsväsendet.

Tiotusentals demonstranter har samlats i Jerusalem i protest mot reformerna. Kritikerna anser att de föreslagna förändringarna kommer att försvaga den rättsliga myndighetens makt så mycket att en knapp majoritet i parlamentet kan få farligt stora befogenheter. Anhängarna av rättsreformen menar att Högsta domstolen har tagit sig för mycket makt, och att en juridisk elits förmåga att blockera majoritetsbeslut i regeringen och nationalförsamlingen är ett brott mot folkstyret.

Som vanligt i Israel när det råder tvist om politiska frågor används starka ord från båda håll och en kompromiss verkar just nu utom räckhåll.

– Idag kommer Israel att ta de första stegen mot att bli en icke-demokratisk stat, sa oppositionsledaren Yair Lapid på måndagen. 

Premiärminister Benjamin Netanyahu menar å sin sida att det är protestledarna som hotar demokratin.

– De accepterar inte valresultatet, de accepterar inte majoritetens beslut, de fördömer inte uppviglingen att döda premiärministern och hans familj, de blockerar vägar och uppmuntrar till civil olydnad, de uppmuntrar till skamligt inbördeskrig och mer blod på gatorna, och de hotar Knesset-ledamöterna aggressivt, sa Netanyahu på måndagen.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!