Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Är SVT pro-palestinsk?

SVT:s Rapport onsdag den 5 april 2023 förmedlar ensidig palestinsk bild och förtiger den judiska och israeliska bilden och historien. (Skärmdump)
I reportage efter reportage undviker SVT att även berätta om judendomens och Israel historia, samtidigt som palestinier får ge sin version av händelserna utan att israeler får komma till tals.

Inför en veckas Pesachfirande och påsk samt en månads Ramadan, har de israeliska myndigheterna försökt skapa förutsättningar för fredliga religiösa tillställningar. Undvika sammanstötningar och dämpa retoriken bland de mest extrema muslimerna och judarna är prioriterat.

Medan israelisk polis har omhändertagit flera judar som provocerar genom att säga sig vilja offra en get på judarnas heligaste plats, Tempelberget, så har muslimska ledare och media i området en tradition av att hetsa upp en stämning av att ”al-Aqsa är i fara”.

SVT:s Rapport onsdag den 5 april 2023 är ännu ett exempel på hur svensk statlig media förmedlar ensidig palestinsk bild och undviker den judiska och israeliska bilden och historien.

Man beskriver Al-Aqsamoskén som ”islams tredje viktigaste helgedom”, men håller tyst om att Tempelplatsen i Jerusalem där byggnaden ligger på är judendomens allra heligaste plats. Varför vill man inte berätta var judendomens båda tempel låg och att centrum för det judiska folket och dess religion är på Tempelberget? Är det för att den palestinska myndigheten förnekar judendomens historia? Judarna är ett urfolk som funnits där i 4 000 år och det enda land som haft Jerusalem som huvudstad.

SVT berättar att ”ett antal palestinier (hade) barrikaderat sig”, men genom att undvika att skriva att de hade samlat stenar, järnstänger och raketer för en planerad attack mot Pesachfirande judar, ges en ofördelaktig, demoniserande bild av Israels försök att skapa lugn. Attacker från al-Aqsamoskén är allvarliga.

Bara en palestinier intervjuas som säger att ”(det) sköts med tårgas och chockgranater. Helt ofattbart! Sen stormade de in och började misshandla folk urskillningslöst.” Ingen närvarande israel får ge sin bild. Polisen besköts med massor av raketer och stora stenar kastades mot dem, vilket förtigs. SVT kunde nämnt timtals försök från polisen att övertyga dem att fredligt lämna platsen, skulle det ha givit insatsen en mer balanserad beskrivning.

Enstaka, fredliga besök av judar på judendomens allra heligaste plats i Israels huvudstad Jerusalem. (Skärmdump)

Överenskommelsen mellan jordanska Waqf och Israel har träffats för att hindra religiösa strider här. Under Jordaniens illegala ockupation av Jerusalem 1948 till 1967 fick judar inte ens komma i närheten av Västra muren av Tempelberget. Men Israel borgar för religionsfrihet, och ska i överenskommelsen stoppa både muslimska och judiska säkerhetshot. Att samla vapen och barrikadera sig i moskén under de nätterna var ett brott mot överenskommelsen. Detta berättar inte SVT heller.

  • SVT borde berättat att Tempelberget blev judarnas heligaste plats redan för 3 000 år sedan, samtidigt som de berättade att al-Aqsamoskén är sunnimuslimernas tredje heligaste plats.

  • SVT borde ha berättat att de palestinierna som barrikaderat sig hade samlat vapen för ett angrepp och därmed bröt mot säkerhetsöverenskommelsen med Waqf.

  • SVT borde ha berättat om de försök polisen gjorde för att lösa problemet fredligt genom att gripa provokatörer och få ockupanterna att lämna moskén. Fyrverkeribeskjutning och stenkastning mot polisen borde ha kommit fram.

  • SVT borde ha låtit någon ansvarig israel komma till tals.

Sammantaget var reportaget ensidigt och demoniserande mot judarna och den judiska nationen.

MIFF Sverige har anmält inslaget till “Myndigheten för press, radio och tv” för partiskhet och bristande objektivitet.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem