Search
Illustrationsbild av stenkastning i Jerusalem. (Flash 90)

Upplopp på Tempelberget

Palestinier drabbar samman med israeliska säkerhetsstyrkor vid Al Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på fredagen, sedan tusentals brutit mot säkerhetsbestämmelserna, ett hundratal kastat sten mot bedjande judar vid Västra muren och skjutit fyrverkeripjäser mot polisen.

Sammandrabbningar bröt i fredags ut på Tempelberget mellan palestinska tillbedjare och israeliska polisstyrkor, i den största eskaleringen i Jerusalem sedan den heliga månaden Ramadan började. Tidningen Haaretz rapporterar om 117 skadade palestinier och tre skadade israeliska poliser.

Fel av Waqf

Den muslimska religiösa stiftelsen Waqf, som ansvarar för anläggningen, misstänkte på torsdagen att två personer var förklädda judar, men de visade sig vara muslimer. Misstanken spädde på spänningarna.

Inga djuroffer på Tempelberget

En av anledningarna till att krigsrop nu har hörts på muslimska sociala medier är att judiska tillbedjare skulle försöka utföra ett rituellt erbjudande på ett lamm inför påsken. “Att offra ett djur på Tempelberget är förbjudet av det israeliska rabbinatet”, sa rabbinen Shmuel Rabinowitz, som är rabbi över Västra muren och de heliga platserna enligt Jerusalem Post.

Palestinier bröt mot förbudet

IDF införde av säkerhetsskäl en lockdown för palestinier på Västbanken under påskhelgen från klockan 16 på fredag ​​till söndag. Palestinier fick delta i fredagsbönen på Tempelberget, men var därefter tvungna att återvända till Västbanken.

Över 1 000 palestinier sov, trots förbudet, i Jerusalems Al-Aqsa-moské över natten efter rapporter om att judar hade för avsikt att utföra ett påskoffer på Tempelberget.

Upprorsmakare hindrade rätten till bön

–För att inte inkräkta på gudstjänstfriheten väntade vi till efter bönerna och gick sedan in för att skingra upploppsmakarna, sa polischef Eliyahu Levy till Army Radio. Man kommer inte tillåta upprorsmakare att störa allmänhetens rätt till bön, genom att kastade sten på dem, tillade han. 100 har hittills gripits efter att de barrikaderat sig inne i al-Aqsa-moskén och samlat stenhögar.

Sten och raketer mot polis

Efter konfrontationer vid ingången till moskén bröt sig israeliska styrkor in i Al-Aqsa för att arrestera dussintals palestinier. Hundratals palestinier kastade stenar och sköt fyrverkeripjäser mot polisen från ingången till moskén och barrikaderade sig inne i moskén.

Röda halvmånen rapporterade att minst 117 palestinier har skadats av gummikulor och tårgas, varav två allvarligt. Polisen rapporterade att tre poliser skadats.

Hamas till “försvar” av Al-Aqsa

I ett uttalande sa Hamas: “Vi fördömer ockupationssoldaternas barbariska aggression mot de dyrkande i Al-Aqsa… Vi uppmanar massorna på Västbanken … att stå bredvid våra bröder i Jerusalem.” Islamiska Jihad och PFLP lade ut liknande uttalande om “försvar” av al-Aqsa.

Det israelisk-islamistiska partiet The United Arab List i regeringskoalitionen, fördömde polisen för att ha gått in i moskén. “Jag har vidarebefordrat budskapet till den politiska ledningen och polisen: Det fortsatta ingreppet på Al-Aqsa-moskén är en röd linje för oss, även när det gäller koalitionens stabilitet”, sa partiets ordförande Mansour Abbas i radion. “Det finns inga politiska överväganden när det kommer till Al-Aqsa.”

Skadar både muslimska och judiska besökare

Ministern för offentlig säkerhet Omer Bar-Lev sa att “Vi har inget intresse av att Tempelberget blir ett epicentrum för våld som skadar både muslimska tillbedjare där och judiska tillbedjare vid Västra muren.”

“Vi har gång på gång sagt att vi kommer att göra vårt yttersta för att tillåta religionsfrihet på Tempelberget… Officerarna där agerar modigt under dessa komplexa förhållanden, när de hanterar våldsamma människor som samlat stenar och järnstänger för att skada gudstjänstfriheten på Tempelberget och vid Västra muren”, tillade han.

PA: Israel vill förstöra Al-Aqsa

Palestinska myndighetens UD uttalade att “dessa händelser bevisar att Bennetts regering ljuger om sin avsikt att upprätthålla status quo vid Al-Aqsa-moskén, och att den israeliska regeringen strävar efter att förstöra moskén och judaisera staden. Fortsatta infiltrationer och räder kommer att leda till ett religionskrig. Det internationella samfundet måste ingripa för att stoppa den israeliska regeringen och varna för konsekvenserna av vad som händer i Jerusalem och de palestinska områdena.”

En talesman för PA:s president Mahmoud Abbas varnade tidigare i veckan för att sådana handlingar (påskoffer på Tempelberget) kommer att leda till “en farlig eskalering som inte kommer att vara möjlig att kontrollera.” 

Israelisk polis arresterade på torsdagen de aktivister som hade publicerat konversationen om påskoffer.

Den religiösa sionisten och parlamentsledamoten Itamar Ben-Gvir fördömde istället ministern för offentlig säkerhet Omer Bar Lev för upploppen och anklagade honom för att inte låta polisen hantera situationen ordentligt.”Fortfarande, inför videorna och rapporterna från Tempelberget, kan man säga att minister Bar Lev tyvärr hindrar polisen från att reagera ordentligt”, säger Ben-Gvir i ett uttalande.

Ben Gvir: Ingrip mot stenkastande palestinier

“När terrorister kastar sten mot Västra muren och försöker döda [judiska] tillbedjare och poliser, förväntar man att polisen ska ingripa och inte bara stå vid sidan av”, tillade han.

Det är förbjudet för judar att öppet be på sin allra heligaste plats i den judiska statens huvudstad Jerusalem, enligt israelisk lag. Allt för att hindra muslimsk aggression.

Inga oroligheter förekom i samband med kvällsbönen vid al-Aqsamoskén. 

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram