Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Varför måste SVT skuldbelägga Israel och rentvå Hamas?

Varför måste SVT skuldbelägga Israel och rentvå Hamas?
Gårdagens Rapport skuldbelägger Israel för ett terrordåd i Iran, trots att Israel varken har motiv eller använder sådana metoder.

SVT:s utrikeskorrespondent Stina Blomgren i Jerusalem Jerusalem intervjuades av Rapports Fredrik Skillemar.

Stina, vem kan ligga bakom den här attacken?

“Vi vet ännu inte exakt vilka som har dödats i den här attacken, därför kan det vara lite tidigt att säga, men Iran har många fiender. Skulle det visa sig att det är en högprofilerad person som har blivit offer i den här attacken, då skulle misstankar kunna riktas till exempel mot Israel, som tidigare riktat dödliga attacker mot huvudpersoner i Irans kärnteknikprogram.”

Ingen av de attacker mot Irans ledande kärnvapenchefer som tillskrivits Israel, har skett med någon storskalig, fjärrutlöst bombattack. Israels kännetecken är att alltid försöka undvika att andra skadas. Två stora bomber på en minnesceremoni med hundratals dödade är klassisk islamistisk terror. Det är helt främmande för Israels precisa attacker mot nyckelpersoner. Iran har svurit på att utradera Israel och alla judar, därför är Irans plutoniumframställning ett existentiellt hot. En minnesceremoni är inte det. Sker det en större förebyggande attack mot Iran, blir det mot kärnvapenanläggningarna. Det finns inget motiv för Israel och den urskillningslösa metoden används inte. En islamistisk terrorgrupp är huvudmisstänkt, så sluta demonisera Israel.

“Men även terrorgrupper som den islamiska staten IS har tidigare genomfört storskaliga terrordåd i Iran.”

Vadå ”även … genomfört storskaliga terrordåd”? Israel har aldrig genomfört något terrordåd och ännu mindre något storskaligt. Det är möjligt att Blomgren menade att IS även kan misstänkas för dådet, men syftningsfelet demoniserar Israel.

Vilka konsekvenser får den här attacken?

“Helt klart leder den till ökade spänningar i Mellanöstern. Den här attacken är den största i Iran, ser det ut att vara, på över 40 år. Och den kommer bara dagen efter att terrorgruppen Hamas näst högste ledare Saleh al-Arouri dödades i Beirut i en drönar attack och det finns en växande oro här i regionen att fler länder kan komma att dras in i det krig som pågår mellan Israel och Hamas, så att till exempel Libanon och även Iran skulle dras in djupare i konflikten.”

Och hur kommer den här attacken att påverka kriget mellan Israel och Hamas?

“Saleh al-Arouri som dödades i Beirut igår han var en av nyckelspelarna i förhandlingarna mellan Israel och Hamas, som tidigare ledde till en veckolång vapenvila i Gaza, att ett hundratal i gisslan kunde släppas fria.”

Blomgren verkar vilja hålla sig kvar i Libanon, men “den här attacken” handlade väl om Iran?

Terrorledaren Saleh al-Arouri styrde Hamas militära gren i Judéen och Samarien, på Västbanken. Israelisk underrättelsetjänst anser att han bidrog till kidnappningen och mordet på de tre israeliska tonåringarna Gil-ad Shaar, Eyal Yifrach och Naftali Fraenkel 2014 och flera andra terrorattacker. Han har funnits på USA:s terrorlista sedan 2015. De hade utlovat en belöning på motsvarande 50 miljoner svenska kronor för information om var han befann sig.

Den drönarattacken som eliminerade terrorchefen slog endast ut lägenheten där al-Arouri och två andra militanta befann sig. Ingen storskalig bombattack som i Iran.

Att beskriva terrorledaren för en ”nyckelspelare i förhandlingarna mellan Israel och Hamas” är en välvillig beskrivning, som förstärks av att hans förhandlingar ledde till en veckolång vapenvila och frigivning av drygt hundra gisslan. De som inte vill få bort Hamas vill gärna ha vapenvila och vem vill inte få loss gisslan? Men terrorledaren al-Aurouri var ju en av dem som startade kriget genom massakern den 7 oktober, han vill utplåna Israel och döda judarna. Det var al-Aurouris terrorister som tog gisslan, som Hamas bytte ut mot tre gånger fler fängslade palestinska våldsverkare. Blomgren gör Hamasledaren till en snäll person som skapar vapenvila och friger gissla, när det är Hamas som startat kriget genom ett blodbad.

Vem är då boven i Blomgrens ögon? Jo, det är naturligtvis Israels premiärminister:

“Och det finns en växande kritik här i Israel mot regeringen – mot premiärminister Benjamin Netanyahu – för att regeringen inte gör tillräckligt för att få gisslan fri, att man inte förhandlar mer med Hamas för att nå en vapenvila.”

Faktum är att det var Hamas som bröt vapenvilan, både den som funnits sedan maj 2023 och den veckolånga under det senaste kriget. Hamas har krävt en permanent vapenvila för att släppa fler i gisslan. Det var en permanent vapenvila som rådde, när Hamas 3 000 terrorister startade massakrerna på över 1 200 israeler och sexuella övergrepp den 7 oktober. En islamistisk terrororganisation vars grund är utrotandet av judar och utplånandet av Israel, kan inte få finnas som granne till den demokratiska judiska staten Israel.

Så SVT – varför måste ni demonisera Israel och rentvå Hamas? Varför måste ni misstänkliggöra Israel för ett bombdåd i Iran som det är osannolikt att Israel skulle ha något att göra med?

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem