Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Gisslan Hersh Goldberg-Polin visas upp i propagandavideo av terrorgruppen Hamas

Gisslan Hersh Goldberg-Polin utnyttjas i propagandavideo av terrorgruppen Hamas för att försöka skada Israels regering och armé samt splittra landet. (Skärmdump)
På onsdagen släppte terrorgruppen Hamas en propagandavideo av Hersh Goldberg-Polin, som hållits fången av terrorgruppen sedan den 7 oktober.

Goldberg-Polin, 23 år gammal, togs som gisslan på musikfestivalen Supernova nära Kibbutz Re’im den 7 oktober, när tusentals Hamas-ledda terrorister bröt sig över gränsen till Israel, massakrerade 1 200 människor, begick grova sexuella övergrepp och tog 253 gisslan, de flesta civila.

Goldberg-Polin förlorade en del av sin vänstra arm när han försvarade sig i ett skyddsrum tillsammans med tillsammans med två dussin andra deltagare och sin vän Aner Shapira, som dödades, enligt överlevande.

Aner Shapira kastade ut sju granater som terroristerna kastade in i skyddsrummet och rädda dem som fanns där inne, innan han dödades av den åttonde granaten. Ett vittne som också befann sig i bunkern, sa att Hersh kastade ut granater, innan hans arm sprängdes av från armbågen och nedåt.

Hamas tagande av gisslan

Tagande av gisslan är förbjudet enligt folkrätten, men de palestinska terrororganisationerna har hänsynslöst utnyttjat brottet för att uppnå sitt uttalade mål – att utplåna den judiska staten Israel och dess invånare.

Videon kan ses HÄR eftersom familjen har gett media tillåtelse att använda videon.

Videon är äkta och nytagen

I videon talar Goldberg-Polin till kameran och identifierar sig med namn, födelsedatum och sina föräldrars namn innan han gör ett uttalande. Han säger att han har varit “här i nästan 200 dagar”, vilket tyder på att videon filmades strax före tisdagen, krigets 200:e dag.

Goldberg-Polins hår är kortklippt i den redigerade videon och talar med största sannolikhet under tvång. Han kritiserar premiärminister Benjamin Netanyahus israeliska regering, liksom andra israeliska gisslan i Hamas propagandavideor har gjort.

Han uppmanar sin egen familj att vara stark för hans skull och avslutar med att säga att han hoppas att han kunde ge dem lite tröst under Pesach.

Gisslanvideo krigsbrott

Människorättsgrupper och experter på internationell rätt säger att en gisslanvideo per definition är gjord under tvång, och uttalandena i den är vanligtvis framtvingade. Israeliska tjänstemän har kallat videorna för en form av “psykologisk krigföring” och experter säger att produktionen av dem kan utgöra ett krigsbrott.

Goldberg-Polin är en av de mest kända av de 129 gisslan som finns kvar i Gaza. Banderoller sätts upp i Jerusalem med texten: “Ta hem Hersh”, och hans föräldrar Rachel och Jonathan träffar regelbundet högt uppsatta amerikanska tjänstemän i Washington för att trycka på fallet med gisslan.

Hamas accepterar inga avtal

Ingen har dock något svar på hur man får Hamas att utlämna gisslan, efter som de aldrig går att lita på och dessutom har avfärdat alla medlarförslag.

Hamas är hindret för fred och frisläppande av gisslan enligt de amerikanska medlarna. “Det finns ett avtal på bordet som skulle uppnå mycket av det som Hamas hävdar att de vill uppnå, och de har inte accepterat det avtalet”, sade Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Hersh Goldberg-Polin, en israelisk gisslan, fotograferad innan han fördes bort av Hamas den 7 oktober. Foto Rachel Goldberg & Jon Polin

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem