Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Våldsam palestinsk arrestering utlöser protester mot PA

Vapen från palestinska militanta beslagtagna av IDF. (Foto wikimedia.commons)

Protester bröt ut i två flyktingläger tillhörande den palestinska myndigheten (PA) efter den våldsamma arresteringen av sonen till en palestinsk säkerhetsfånge som 2021 rymde från Gilboafängelset.

Journalisten Khaled Abu Toameh rapporterar att dussintals beväpnade män gick på fredagskvällen ut på gatorna i två flyktingläger på Västbanken för att protestera mot PA, efter den våldsamma arresteringen av sonen till Zakari Zubeidi, en populär Fatah-terrorist, som hölls i israeliskt fängelse.

Zubeidi var tidigare befälhavare för al-Aqsamartyrernas brigader, den väpnade flygeln av den regerande Fatah. Han var en av sex palestinska säkerhetsfångar som rymde från Gilboafängelset. Alla sex flyktingarna infångades av israelisk polis. Zubeidi har anklagats för att ha utfört terrorattacker mot Israel. Många lokala invånare anser att han är en “hjälte”.

Anti-PA-protesterna är de största på senare år och är ytterligare ett tecken på ökande spänningar mellan PA och okontrollerade beväpnade Fatahmän och aktivister, särskilt i flyktinglägren Jenin och Balata, nära Nablus. De anklagar PA för att “överge” dem genom att frånta dem ekonomiskt stöd och jobb och för att fortsätta säkerhetssamarbetet med Israel.

Ahmed och två unga män från Jenin flyktingläger ska, enligt PA, stoppats för en rutinkontroll eftersom de misstänktes ha kört en stulen bil. De tre männen gjorde motstånd och misshandlade poliserna samt körde på en polisbil innan de greps, hävdade PA. En video av den våldsamma arresteringen av Ahmed Zubeidi som blev slagen gick viralt på olika sociala plattformar.

I Jenin öppnade beväpnade män eld och kastade granater mot PA:s byggnader. I flyktinglägret Balata sköt maskerade män i luften under en protest. Även om Zubedis son släpptes från häktet tidigt på lördagen, fortsatte beväpnade män att skjuta mot PA-byggnader i Jenin. En bror till den fängslade Fatah-befälhavaren, sa att attacken på hans brorson var “avsiktlig”.

“Hedrar martyrernas blod”

En maskerad beväpnad man från Jenin flyktingläger anklagade PA:s ledning för att “misslyckas med att hedra martyrernas blod och fångarnas lidande.” Han hotade att hans män inte skulle vara tysta om PA:s säkerhetsstyrkor fortsatte att rikta in sig på invånarna i lägret. “Vi förblir lojala mot våra fångar och martyrer”, sa den beväpnade mannen. ”Vi kommer inte att tillåta någon att attackera en son till en fånge eller martyr.”

Hamas och flera palestinska fraktioner och människorättsorganisationer fördömde våldet mot Ahmed Zubeid. Hamas talesperson Fawzi Barhoum fördömde händelsen som “farlig och oansvarig”. Han påpekade att detta inte var första gången som PA:s säkerhetsstyrkor attackerar släktingar till palestinier som hålls i israeliska fängelser.

Utreder PA:s brott mot mänskliga rättigheter

Den palestinska gruppen Lawyers for Justice, som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter av PA, sa att fredagens incident i Jenin “har blivit en vanlig policy [för PA] i dess våldsamma affärer med palestinierna.” Gruppen krävde att de poliser som utförde den våldsamma arresteringen skulle stå till ansvar.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem