Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Premiärminister Netanyahu i FN: – Israel längtar efter fred

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid podiet i FN:s generalförsamling den 22 september 2023. (Foto: X)
Benjamin Netanyahu: – Vi står på tröskeln till en ny era och ett nytt Mellanöstern, där Israel kan bli en bro till fred och välstånd.

MIFF kunde i går berätta om det historiska mötet mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid sidan av FN:s generalförsamling i New York.

Mötet ägde rum dagen efter att Erdogan sagt att han stöder USA:s medling av normaliseringsavtalet mellan Saudiarabien och Israel. Erdogan sa att normaliseringen skulle minska spänningarna i regionen.

Erdogan inledde också ett möte med 15 judiska ledare, där han fördömde antisemitismen och sa att han skulle besöka Israel.

Allt närmare en normalisering

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (MBS) sa, i en sällsynt intervju med den amerikanska nyhetskanalen Fox News, att för varje dag som går “kommer vi närmare en normalisering med Israel”.

Intervjun publicerades några timmar efter att USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade diskuterat saken under ett privat möte.

Förintelseförnekaren Abbas tal

PA:s president Mahmoud Abbas är känd för att vara en hård antisemit och förintelseförnekare. För några dagar sedan kritiserades han av EU för ännu ett förintelseförnekartal. EU kritiserade också PA/Abbas för att inte ha hållit val sedan Abbas valdes 2006. Därefter attackerade Abbas EU och sa: – Ni beter er som djur!

Under sitt tal i går vid öppnandet av FN:s generalförsamling attackerade Abbas Israel och försökte skriva om landets historia.

Israels premiärministers FN-tal om fred

I sitt tal betonade Benjamin Netanyahu möjligheten av normalisering med Saudiarabien och hotet från Iran, skriver i24NEWS.

– Det israeliska folket längtar efter fred, sa Netanyahu.

 

 

Netanyahu fortsatte: – Idag står vi inför ett val som kommer att avgöra om vi kan njuta av välsignelserna av en historisk fred, obegränsat välstånd och hopp, eller om vi kommer att få utstå krigsförbannelsen, terrorn och hopplösheten.

Utvidgad fred

– När jag talade från den här talarstolen 2018 varnade jag för Irans tyranner. De har bara varit en förbannelse, en förbannelse för sitt eget folk, vår region och resten av världen. Men jag talade också om en stor välsignelse jag kunde se vid horisonten: ”Hotet från Iran har fört Israel och många arabstater närmare varandra än någonsin. Dagen kommer snart då Israel kommer att utvidga freden bortom Egypten och Jordanien till andra arabiska grannar”, sade han.

Inget palestinskt veto

Netanyahu betonade att fred mellan Israel och flera arabstater skulle “öka möjligheten att sluta fred mellan Israel och palestinierna”, men att det inte borde ge palestinierna “vetorätt” över att arabstater normaliserar sina relationer med den judiska staten.

Abrahamavtalen förebådade starten på en ny era av fred. Men jag tror att vi står på tröskeln till ett ännu mer dramatiskt genombrott, en historisk fred mellan Israel och Saudiarabien. En sådan fred skulle räcka långt för att få ett slut på den arabisk-israeliska konflikten, uppmuntra fler arabstater att normalisera sina relationer med Israel, förbättra möjligheten till fred med palestinierna och främja en bredare försoning mellan judendom och islam, Jerusalem och Mecka – alltsammans enorma välsignelser, fortsatte han.

– Israel kan bli en bro till fred och välstånd. Fred mellan Israel och Saudiarabien kommer att skapa ett nytt Mellanöstern, betonade Netanyahu.

Han betonade också att för att sådan fred ska kunna förverkligas måste den vara “baserad på sanning – inte lögn”, och påpekade att den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas måste “sluta sprida fruktansvärda antisemitiska konspirationer och glorifiera terrorister“.

Netanyahu intog podiet efter Mahmoud Abbas, som använde sin talartid för att attackera Israel från alla vinklar.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem