Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Finansanalytiker: – Israelisk shekel kan bli den bästa investeringen 2023

Trots flera dystra prognoser om den israeliska ekonomin tror flera finansanalytiker att den israeliska valutan kommer att blomstra under 2023. (Foto: Nati Shohat/Flash90)
Enligt en ny rapport i Bloomberg är den israeliska shekeln för stark för att försvagas av nuvarande politiska oroligheter kring en eventuell rättsreform i den judiska staten.

Mitt i en extra orolig tid i Israel med höga spänningar i Judéen och Samarien, ökade terrorhot och protester mot regeringens planer på en rättsreform som delar samhället, skriver Bloomberg i en rapport att den israeliska valutan är för stark att fällas av politiska spänningar, skriver i24NEWS.

I en rapport som publicerades för några dagar sedan i Bloomberg news konstaterar flera analytiker att den israeliska shekeln kan bli den bästa valutan att investera i 2023. Analytikernas prognos strider mot andra analyser som målar upp en dyster bild av risken för recession och ekonomisk nedgång, i spåren av lagreformen, om den antas.

Bloomberg-rapporten kommer när flera sektorer av det israeliska samhället har anslutit sig till protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus planer på att begränsa Högsta domstolens möjlighet att döma mot den lagstiftande och verkställande politiska delen, samtidigt som lagstiftarna ska utse domarna. Protesterna har som väntat haft en negativ effekt på Israels ställning på finansmarknaderna.

Geoffrey Yu, en valuta- och makrostrateg på BNY Mellon i London, och Peter Kisler, en Londonbaserad hedgefondförvaltare på Trium Capital, tillsammans med andra analytiker, sa till Bloomberg att den nuvarande försvagningen av den israeliska valutan inte borde pågå längre. Enligt dem var den israeliska shekel den enda valutan i världen som stärkts mot dollarn under det senaste decenniet.

Enligt Bloombergs bedömning har den finansiella och ekonomiska kontexten länge varit positiv till värdeökningen av den israeliska valutan. Detta beror främst på överskott i betalningsbalansens löpande poster, investeringar i högteknologi och naturgasexport, som förväntas öka i takt med att de europeiska ländernas gasförbrukning från Ryssland minskar. ”I dagsläget ser vi inget paradigmskifte. För första gången på nästan två år ligger våra kunder platt med shekeln, och det finns möjlighet till fler vinster eller köp framåt.” säger Yu.

Enligt nationalekonomen Henrik Gullbergen, som också citeras i rapporten, så kommer shekeln att klara politiska spänningar.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem