Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Värmebölja slog 85 år gammalt värmerekord

Israeler drar till stranden i Tel Aviv under en värmebölja den 24 april 2024. (Foto: Flash90)
I Tel Aviv har april månads högsta temperaturen någonsin uppmätts.

Medan det är en sval vår i Sverige slås värmerekord i Israel. Den 25 april uppmättes 40,7 grader i Tel Aviv. Det är den högsta temperaturen som någonsin uppmätts i april. Det tidigare rekordet var 40,4 grader 1939.

I huvudstaden Jerusalem, som ligger på över 800 meters höjd, var det lite svalare. Det var 33 grader varmt. I Beer Sheva i södra Israel uppmättes 39 grader, medan 38 grader uppmättes i Haifa i norr.

Värmeböljan gjorde att minst tre personer behövde läkarvård för överhettningen, uppger ambulanssjukvården Magen David Adom.

Avner Gross vid Ben Gurion-universitetets institution för miljövetenskap sade att värmeböljan som har drabbat Israel så tidigt på året är mycket ovanlig.

– Det är inte så att det inte har varit värmeböljor i april tidigare, men det är en ovanlig intensitet. Det är en del av en mycket stor värmebölja som påverkar hela östra Medelhavsområdet, som Turkiet, Grekland och Cypern, säger han.

Temperaturerna kommer att sjunka under helgen men kommer fortfarande att vara högre än vad som är normalt vid den här tiden på året. Även om det kan vara svårt att hänföra en enskild händelse till klimatförändringarna, insisterar forskare på att klimatförändringarna ligger bakom ökningen av intensiteten och antalet värmeböljor.

Klimatförändringarna gör också att temperaturerna i Israel fortsätter att bli högre. Från 1950 till 2017 ökade medeltemperaturen i Israel med 1,4 grader, långt högre än genomsnittet på jorden. Forskare befarar att temperaturen i Israel kommer att öka med i genomsnitt fyra grader fram till år 2100. Det är därför viktigt med internationella samarbeten där Israels ledande klimatteknik medverkar.

En av de åtgärder som Israel har vidtagit för att ta itu med klimatförändringarna är att använda sju miljarder kronor på 450 000 nya träd. Träden kommer att ge skugga längs 3200 kilometer gångvägar i 100 städer och samhällen fram till 2040. Många svenskar har skänkt pengar till trädplantering, som dock utlöst protester från islamistpartiet.

Barn svalkar sig i en fontän utanför Jerusalems gamla stad den 24 april 2024. (Foto: Flash90

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem