Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

”Israel måste sluta skilja mellan Gaza och Västbanken”

Polis och räddningstjänst vid platsen för terrorattacken i Elad 5 maj 2022. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)
Hamas ledare Yayha Sinwar uppmanar ensamvargar att begå dödliga attacker mot israeler varhelst judarna, ”bosättarna”, befinner sig.

Journalisten Anna Ahronheim på The Jerusalem Post skrev i en analys den 7 maj 2022 att Israels strategi mot Gaza och Västbanken måste anpassas till den nya verkligheten. Man kan inte längre betrakta Hamas utbrytarområde Gaza som skiljt från Fathastyrda Västbanken.

 

Nästan 20 israeler har dödats på mindre än två månader. Det är en förödande dödssiffra, som enligt Ahronheim, kräver ett avgörande militärt svar mot Hamas. I åratal har Israel gjort skillnad på Västbanken och Gaza, en strategi som nu måste förändras.

Hamas är en islamistisk terrorgrupp baserad på Gazaremsan, som i årtionden har hetsat de palestinska gräsrötterna att begå dödliga attacker samtidigt som de försöker bygga upp en stark organisation i Judéen och Samarien, och lyckats särskilt runt Jenin. 

Både premiärminister Naftali Bennett och före detta premiärminister Benjamin Netanyahu, lovade att besvara varje explosiv ballong och varje raket som skjuts upp från Gazaremsan med tung vedergällning.

Men samtidigt vill inte IDF bidra ännu mer till försämring av den redan spända miljön.

 

Jerusalem vill ha tystnad – och gruppens ledare i remsan, Yayha Sinwar, har mycket listigt utnyttjat denna svaghet hos den israeliska regeringen och försvarsetablissemanget. 

Sinwar lovade lugn och fick 20 000 arbetstillstånd för Gazabor i mars samt humanitär hjälp till kustenklaven.

Samtidigt har den tidigare säkerhetsfången Sinwar som avtjänat 22 år i israeliskt fängelse, fortsatt att utöka gruppens raketarsenal och krävt att blod ska flyta på gatan i al-Aqsamoskéns namn.

Sinwars makt på Västbanken

För ett år sedan i maj förra året, under den 11 dagar långa konflikten, Sinwar påstod sig vara Jerusalems beskyddare och fick med sig palestinier på Västbanken.

Hamas fortsätter att hävda att de är Jerusalems beskyddare och hundratals palestinier har orsakat upplopp på Tempelberget mot israelisk polis. 

Men nu uppmanar Hamas istället palestinier på Västbanken och israelisk-araber att förstöra sin egen och andras framtid genom att utföra dödliga attacker inom Israel.

Hamas vill fortsätta kriget mot Israel, men inte på bekostnad av fler raketer på Gaza.Förra lördagen uppmanade Sinwar palestinier att använda vapen, klyvknivar, knivar eller yxor mot israeler och att “inte vänta på ett beslut av någon” innan de utför individuella attacker.

Den palestinska gatan lyssnar

Sedan den 22 mars har arton israeler mördats av palestinier och israeliska araber. De har stuckits ihjäl med kniv, skjutits och huggits ihjäl med yxor. 

Som svar har Israel ökat sin truppnärvaro på Västbanken och försöka förhindra illegal infiltration av terrorister genom hål i säkerhetsstängslet, och kommer att gå till offensiv i städer som Jenin.

Hundratals palestinier har arresterats sedan Israel startade vad de kallat “Operation Break the Wave”.

 

Nu, två månader in i denna dödliga våg, måste Israels strategi anpassas, fortsätter Anna Ahronheim sin analys. Samtidigt som de fortsätter att agera mot misstänkta terrorister i städer på Västbanken som Jenin, måste IDF agera mot Sinwar och Hamas i deras hemmabas i Gazaremsan.

 Genom att återkalla tillstånden och stänga övergångarna skulle Israel slå mot Gazas ekonomi lika hårt som yxan som träffade offren som dödades i Elad på Självständighetsdagen i torsdags.

 

De dödliga terrorattackerna kräver ett hårt svar mot Hamas. Israel kan rikta in sig på Hamas strategiska infrastruktur, eller så kan det åter utföra riktade mord på Hamas-ledare i både Gaza och på Västbanken.

Hamasledaren själv måste bli måltavla

Genom att göra det kommer Yahya Sinwar att förstå att han inte själv kan sitta bekvämt på sin tron ​​i Gaza, samtidigt som han uppviglar palestinier att döda israeler – om han inte vill sitta i en bunker som Hassan Nasrallah i Libanon. Israel klargjorde dock förra året att de vet hur man förstör Hamas tunnelsystem.  

Sinwars försök att ena Västbanken och Gaza kommer förstöra dem båda, avslutar Aronheim.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem