Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

“Israelerna kommer att skratta åt Hamas påstående att de vill ha fredlig samexistens”

Lille Kfir var bara 9 månader gammal när han tillsammans med sin 4-årige bror och deras föräldrar kidnappades till Gaza under massakern mot Israel den 7 oktober. Sedan dess har det inte funnits några livstecken från familjen. Varken Unicef, Röda Korset eller andra internationella organisationer har stått upp för Kfir eller de 250 andra i gisslan. Här uppmärksammar familjens släktingar Kfirs 1-årsdag, världens sorgligaste födelsedag, i Tel Aviv, den 18 januari 2024. (Foto: Gideon Markowicz/TPS)
Hamas försöker att framstå som om de accepterar en tvåstatslösning. Men då ska båda staterna vara islamiska.

Sedan Hamas tog makten över Gaza 2007 har det varit tre stora krig och flera mindre konflikter. Allt detta kulminerade i massakern mot Israel, som kostade över 1 200 israeler livet, tusentals skadade och 253 gisslan kidnappade till Gaza. Varken Röda Korset eller andra internationella organisationer har besökt gisslan som hålls under omänskliga förhållanden. Man tror att Hamas hade planerat massakern i 10 år.

Massakern mot Israel är den direkta orsaken till Israel krig mot Hamas, som delas in i tre faser.

Det har gjorts flera försök att få hem alla i gisslan. I slutet av 2023 släpptes några av gisslan i utbyte mot att Israel släppte flera hundra terrorister som dömts för allvarliga terrorattacker mot Israel.

Danska Berlinske Tidenes mellanösternkorrespondent Jotam Confino rapporterar om förhandlingarna mellan Israel och terroristgruppen Hamas om att frige de 133 återstående i gisslan som hållits i Gaza i mer än 200 dagar.

Igår skrev B.T. att en högt uppsatt Hamas-tjänsteman skulle gå med på en vapenvila på 5 år eller mer och byta från en terroristgrupp till ett politiskt parti.

Confines kommentar:

“De flesta israeler kommer att skratta åt det. Hamas gör detta för att tala om för världen att de kan tänka rationellt och att det inte alls är så stygga.

Confino fortsätter:

“När de tillkännager något på arabiska är tonen en helt annan, så jag tror att det är riktat mot länder som vill se Palestina som stat. I samma intervju går han också ut och säger att Hamas inte ångrar den 7 oktober.

Confino tillägger att Hamas också kräver en tvåstatslösning, eftersom de vet att detta är orealistiskt: “De är fullt medvetna om att det inte finns något sätt för Israel att gå med på en tvåstatslösning, där Hamas får något inflytande.

Samtidigt poängterar Confino att utmaningen är att terrorgruppen fortsätter att sätta tonen:

“Det här är lite av en gordisk knut. Om det ska bli en palestinsk stat måste Hamas involveras. De har ett stort stöd, och det är ett problem när det gäller att hitta en lösning. De flesta normala länder, som USA och Danmark, kan se att Israel inte kan acceptera att Hamas får inflytande.

“Nu har bollen skickats till Israel. Nu har Hamas meddelat att de är redo att leva i fred och harmoni”.

Hamas tillade i sitt uttalande att Israel inte skulle kunna avlägsna dem genom att inta Rafah.

Men Confino skriver att Israels Rafah-operation är nära förestående: “Militären har meddelat att de är redo, så de väntar bara på grönt ljus från politikerna.

Därför måste Rafah intas:

  1. Rafah är det sista området på Gazaremsan där Hamas har intakta militärbataljoner. Utan att ta Rafah kan Israel inte slutföra jobbet med att förstöra Hamas militära kapacitet.
  2. Israel måste ta bort Hamas kapacitet att styra Gazaremsan, även efter att kriget är över.
  3. För att få gisslan frigiven måste IDF komma in i området där gisslan hålls fångna.
  4. Det kommer inte att vara säkert för den israeliska civilbefolkningen att flytta tillbaka till bosättningarna nära Rafah så länge Hamas fortfarande har militär kapacitet i staden.
  5. Under gränsen mellan Egypten och Gaza smugglas fortfarande vapen in till Hamas och de andra terrororganisationerna i området.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem