Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Säkerhetsminister Ben-Gvir besöker Tempelberget, Al-Jazeera krigshetsar

Screen shot från Ir Amims Twitter-video, där Säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir vandrar på judendomens heligaste plats Tempelberget i Jerusalem.
Israels nationella säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir använder landets religionsfrihet i dess huvudstad genom att besöka judendomens allra heligaste plats Tempelberget. Detta utnyttjar världens största arabiska tidning till att krigshetsa mot Israel.

Den engelskspråkiga versionen av den ledande arabiska tidningen Al-Jazeera, för fram en ensidig, delvis felaktig och klart krigshetsande bild. Hur den arabiskspråkiga versionen ser ut är okänt för MIFF.

Vad är ensidigt?

Al-Jazeera skriver att det gäller ”islams tredje heligaste plats”, men inte med ett enda ord Tempelberget och att det är judendomens allra heligaste plats. 

Al-Jazeera nämner att ”endast muslimsk dyrkan är tillåten enligt status quo”, men inte att israelisk domstol fastslagit att ”tysta böner” inte kan tolkas som en kriminell handling. 

Al-Jazeera undanhåller att avtalet mellan Israel och den förlorande, anfallande kungariket Jordanien tillåter att judar besöker judendomens heligaste plats Tempelberget. Israel har endast tagit på sig att inte be öppet. Ben-Gvir gick på Tempelberget, som muslimerna kallar Al-Haram al-Sharif och är sunnimuslimernas tredje heligaste plats, i 13 minuter. Religionernas olika förhållanden till Jerusalem beskrivs av MIFF.

Vad är krigshetsande?

Rubriken att israelisk minister ”går in i Al-Aqsa” är en historisk tydlig koppling till det muslimska stridsropet  ”al-Aqsa är i fara” som kallar till massaker på judar sedan 1920-talet. Lögnen sprids i både muslimska predikningar och av arabiska politiska ledare och är en mycket farlig och långlivad myt om att ”Al-Aqsa är i fara”. Bakgrunden till den farliga myten tecknas noggrant i JNS.

Först senare i texten framkommer att Ben-Gvir inte varit inne i Al-Aqsa, utan gått över Tempelberget. Al-Jazeera kallar en enda judisk ministers rätt att beträda Tempelberget för provokation.

Israels nuvarande FN-ambassadör Gilad Erdan besökte helt enligt avtalet Tempelberget 2020 när han var säkerhetsminister. Detsamma gjorde jordbruksminister Uri Ariel 2918.

AL-Jazeera kallar Ben-Gvirs tidigare besök på Tempelberget för att ”storma Al-Aqsa-moskén”. Ordvalet stormning och att felaktigt påstå att han varit inne i en muslimsk helgedom, är krigshets som historiskt lett till massakrer på judar och upplopp.

Är palestinierna för religionsfrihet?

Fredsprocessen kom så långt 1995 att parterna undertecknade det så kallade Oslo II. I avtalet, som signerades av Israels Yitzhak Rabin och PLO-ledaren Yassir Arafat, står att båda sidor ska skydda de heliga platserna för judar, kristna, muslimer och samariter. De ska ha fri tillgång till de heliga platserna och frihet att tillbedja och utöva sin religion. Jerusalem hölls utanför avtalet, till dess att slutligt fredsavtal förhandlats fram.

Israel har i ett försök att få fred med muslimerna förvägrat judar att öppet be på sin heligaste plats. Att frivilligt inskränka religionsfriheten för judar anser många var ett misstag, då muslimerna inte återgäldat generositeten. Istället sprids felaktigheter om avtalet för att få världen emot Israel.

FN:s Säkerhetsråd involverat

Palestinierna och Jordan fick genom Kinas och UAE:s representant till ett akut sammanträde i Säkerhetsrådet, för att fördöma Israel. Israels ambassadör sa att ”Tragiskt nog, föredrar den palestinska terrormyndigheten inte bara våld framför tolerans. De är till och med så intoleranta att de inte bara vill förbjuda judisk bön på Tempelberget, men även judiska besökare. Ren antisemitism.”

Svenskt bistånd till Ir Amim

Den pro-palestinska organisationen Ir Amim lade ut en filmsnutt på Twitter, som Al-Jazeera visar. Där man ser säkerhetsminister Ben-Gvir vandra på Tempelberget, judendomens heligast plats. Ir Amim har en årlig budget på motsvarande cirka 12 miljoner kronor, för att ”hålla Israel som den ockuperande makten ansvarig för palestiniernas … rättigheter i östra Jerusalem”. En stor del av pengarna kommer från svenska skattebetalare både via Sida, dess samarbetsorgan och EU-avgiften.

Prof. Gerald Steinberg, NGO Monitors VD sa att “Dessa icke-statliga organisationer borde inte missbruka sina moraliska anspråk på mänskliga rättigheter och samexistens (när de vill) vrida tillbaka klockan till de mörka dagarna 1948–1967, då inga judar kunde leva eller ens besöka Gamla stan och judarnas heliga platser”.

Tävling i fördömanden

Palestinska myndigheten (PA) har ingen juridisk rätt till Tempelberget – det har Jordanien. Men PA vill få inflytande och då måste man vara aggressiv i fördömanden.

Jordaniens kung får stöd av sitt folk genom att ha kvar vaktstyrkan på al-Haram al-Sharif. Hans trygghet på tronen stärks av fördömanden av Israel.

Hamas tävlar mot PLO om palestiniernas gunst och har ofta visat att det är dem som är den starkaste motståndaren till Israel, inte bara genom fördömanden.

USA har strategiska och ekonomiska viktiga band till arabstaterna och därför är det passande att påstå att en jude, må vara en minister, inte har lov att vistas 15 minuter på judendomens heligaste plats, Tempelberget.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem