Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Iran vägrar ge IAEA tillgång till övervakningskameror

Bild från Google Earth över kärnanläggningen i Fordow, Iran.

IAEA har inte sedan tre månader kontroll över viktiga kärnanläggningar i Iran. Vet inte om ayatollorna döljer sin produktion.

Iran har vägrat Internationella atomenergiorganet (IAEA) tillgång till kärnkraftsanläggningen i Karaj, sade FN:s generaldirektör Rafael Grossi. Han betonar att Irans beslut att inte tillåta byråns tillgång till TESA Karaj, där man tillverkar de viktiga centrifugerna, strider mot överenskommelsen från 12 september.

“Iran tillät IAEA-inspektörer att från 20–22 september serva identifierad registrerings- och övervakningsutrustning och ersätta lagringsmedier på alla nödvändiga platser i Iran, med undantag för centrifugtillverkningen vid TESA Karaj-komplexet”, står det i uttalandet från IAEA.

Grossi annonserade tidigare att han träffat en överenskommelse med den nya iranska regeringen, som skulle kunna bryta Irans tre månaders långa blockering av IAEA:s inspektioner. Utspelet avslöjade att IAEA:s övervakningskameror hade förstörts, skadats eller stängts av. Västmakternas åtgärder mot kärnvapenhotet har fördröjts med Irans manöver. Brotten mot 2015 års kärnavtal (JCPOA) ökar istället och fortsatta förhalningar är att vänta från Teherans sida.

Har uran försvunnit när det inte finns kameror?

IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi sa tidigare att några av FN:s övervakningskameror hade på något mystiskt sätt gått sönder eller blivit skadade och några lämnades utan uppsikt i månader. Hade något kärnvapenmaterial försvunnit under tiden?

Det finns en obekväm fråga som nästan ingen har ställt de senaste veckorna: har IAEA:s förlust av övervakningskameror gjort det möjligt för ayatollorna att gömma undan kärnmaterial? Svaret är ja, vilket är mycket oroväckande. Irans hot mot utplåning av Israel går ju inte att betvivla allvaret i.

Med andra ord är den största faran med kärnbränslet i Iran inte hur nära Teheran är att anrika tillräckligt med uran för en atombomb -”breakout point” – utan snarare att det sannolikt redan har fått ett första tillfälle för en ”smygväg ut.” När IAEA inte har kontroll över anläggningarna, kan den islamiska republiken i hemlighet föra ut anrikad uran för att skaffa sig kärnvapenkapacitet. Alla demokratier är överens om att Iran måste hindras från att få kärnvapen.

Krisen med Iran har ökat under lång tid

Men krisen har egentligen svävat över USA, Israel och andra sedan april, då Teheran ytterligare bröt mot JCPOA genom att öka urananrikningsnivåerna inte bara från 5% till 20%, utan till 60%-nivån. Det är bara en nivå under vapennivån på 90%.

Men fram till någon gång under försommaren hade IAEA en bra kontroll över vad Iran gjorde på sina stora kärnanläggningar.Det var långt ifrån perfekt, eftersom de saknade tillgång till militära platser och kunde inte göra oplanerade inspektioner.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem