Search
Israeliska gisslan överlämnades till Röda Korset av Hamas på Gazaremsan den 28 november 2023. (Foto: Flash90)

En FN-lärare och en läkare höll gisslan

En israelisk gisslan hölls fången av en läkare i Gaza, medan en annan hölls av en FN-lärare.

En av gisslan som nyligen släppts från Gazaremsan säger att han hölls fången i 50 dagar på vinden hos en lärare som arbetar för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern (UNRWA), skriver Jerusalem Post. UNRWA driver flera skolor på Gazaremsan.

Gisslan har också förklarat att läraren som höll honom fången var pappa till 10 barn. Den israeliska gisslan fick knappt någon mat eller medicinsk hjälp under sin fångenskap och låstes in på vinden hos den FN-anställda läraren.

MIFF har genom åren skrivit om hur UNRWA-anställda har haft nära band till Hamas och att det har förekommit hatutbildning i de FN-drivna skolorna. Sveriges Israelambassadör Erik Ullenhag nonchalerade det fullständigt i samtal med MIFF.  

Hatutbildningen ledde förra året till att EU skar ned det ekonomiska stödet till UNRWA – samtidigt som Norge valde att öka det

Mer än 100 av Hamas-terroristerna som deltog i massakern i Israel den 7 oktober hade utbildats vid en av de FN-drivna skolorna i Gaza.

Tyskland fryser allt UNRWA-stöd

Nyligen meddelade Tyskland att man kommer att frysa allt ekonomiskt stöd till UNRWA på Gazaremsan tills vidare. Tyskland har de senaste fem åren varit en av UNRWA:s största givare med nästan tio miljarder kronor i stöd.

Läkare var fångvaktare

En annan gisslan ska ha hållits fången av en läkare på Gazaremsan, som behandlade patienter medan han höll gisslan fången.

Kvarvarande gisslan

På onsdagskvällen släpptes ytterligare 12 israeliska gisslan från Hamas fångenskap. Sedan i fredags har 73 israeliska gisslan släppts. Även på torsdag och fredag ​​ska nya gisslan släppas. Det finns fortfarande cirka 150 gisslan kvar i Gaza. Den yngsta gisslan, Kfir på bara 10 månader, har fortfarande inte släppts ur fångenskapen. 

Igår sa Hamas att Kfir, hans bror Ariel (4) och hans mamma Shiri hade dödats. Idag visar de upp en propagandavideo som sägs visa att de lever. Så sprids desinformation och terror av Hamas.

Här är de israeliska gisslan som släpptes från Hamas fångenskap på onsdagskvällen.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!

Share on Facebook
Share on Twitter
Email
WhatsApp
Print
Telegram