Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Hans Eklind (KD) kräver att Sverige ska göra som EU-kommissionen – frysa UNRWA-biståndet

Hamas egen propagandavideo på anfall mot en idyllisk israelisk by den 7 oktober. Terroristen på bilden har inget säkert med UNRWA-anställda att göra. (Skärmdump)
Efter anklagelser om att ett dussin av UNRWA-personal deltagit i massakern i Israel den 7 oktober, meddelade nu även Österrike och Frankrike in donationer till FN-organet.

EU-kommissionen fryser nu bidragen till UNRWA och kräver en oberoende granskning av EU-utsedda externa revisorer.

 

Frankrike

Frankrike sade i söndags att de omprövar sin framtida finansiering till FN:s palestinska flyktingorgan UNRWA, och blev det senaste landet att göra det efter anklagelser om personalens inblandning i den Hamas-ledda massakern den 7 oktober.

 “Frankrike har inte planerat en ny betalning för första halvåret 2024 och kommer att besluta när det är dags för åtgärder som ska vidtas tillsammans med FN och de viktigaste givarna”, sade det franska utrikesdepartementet. Man kallade anklagelserna mot UNRWA “exceptionellt allvarliga.”

Tyskland

Det var i lördags som Tyskland meddelade att man ställer in finansieringen till UNRWA på grund av anklagelser om personalens inblandning i terrorangreppet den 7 oktober i södra Israel.

Nederländerna

Även Nederländerna har gjort detsamma. EU som helhet har dock inte beslutat att stoppa finansieringen.

Finland

Finlands utrikesminister Ville Tavio meddelade att landet “tillfälligt” stoppar finansieringen till UNRWA, i ett inlägg den X, och tillade: “Finland ger inte bistånd som gynnar Hamas.”

 

Skottland

Skottland pausar finansieringen till UNRWA på grund av de dussintals anställda som ska ha deltagit i Hamas terrorangrepp i Israel den 7 oktober, säger en talesperson för den skotska regeringen till lokala medier. Skottland har begärt uppdateringar från UNRWA när utredningen fortsätter och säger att det finns “inga planer på att ge ytterligare stöd till UNRWA i detta skede.”

USA, Australien, Kanada

USA, Australien och Kanada har redan pausat finansieringen till UNRWA efter anklagelserna från Israel. Trump-administrationen avbröt finansieringen till byrån 2018, men USA:s president Joe Biden återinförde den.

Storbritannien

Det brittiska utrikeskontoret sa på lördagen att det tillfälligt pausade finansieringen för UNRWA medan anklagelserna granskades. 

“Storbritannien är bestört över anklagelserna om att UNRWA:s personal var inblandad i attacken den 7 oktober mot Israel, ett avskyvärt terrordåd som den brittiska regeringen upprepade gånger har fördömt”, sade det brittiska utrikesdepartementet i ett uttalande på lördagen.

Italien

“Den italienska regeringen har avbrutit finansieringen av UNRWA efter den fruktansvärda attacken mot Israel den 7 oktober”, sa Italiens utrikesminister Antonio Tajani på sociala medieplattformen X.

Tyskland

Tyskland, som är en stor givare till UNRWA, välkomnade UNRWA:s utredning och sa att de var djupt oroade över anklagelserna mot byråanställda. “Vi förväntar oss att Lazzarini gör det klart inom UNRWA:s arbetsstyrka att alla former av hat och våld är helt oacceptabla och inte kommer att tolereras”, stod det på X.

Sverige

Sverige har sedan den 7 oktober fryst utvecklingsbidragen och efter den bristfälliga ”egenkontrollen” som Sida gjorde, ska Sida återkomma till regeringen innan den 15 februari med korrekt underlag. Regeringen har dock inte fryst bidragen till UNRWA.

Kristdemokraternas Hans Eklind säger dock idag att “Vi måste säkerställa att svenska skattebetalares pengar inte hamna i fickorna på människor eller organisationer som direkt eller indirekt stöder den här terrororganisationen som heter Hamas.”

Israel

Israeliska tjänstemän och den amerikanska kongressen har upprepade gånger under åren hävdat att UNRWA tillåter att anti-israelisk uppvigling lärs ut i hundratals skolor och att en del av dess personal samarbetar med Hamas.

Israels utrikesminister Israel Katz anklagar FN-organet för palestinier för band till terrorister, efter att UNRWA sparkat 12 anställda, som påstås ha deltagit i massakern den 7 oktober.   

Katz uppmuntrade fler givare att stoppa betalningarna och sa på lördagen att UNRWA borde ersättas när striderna tystnar och anklagade byrån för band till islamistiska terrorister i Gaza. 

“I Gazas återuppbyggnad måste UNRWA ersättas med organ som är dedikerade till verklig fred och utveckling”, tillade han på X. Han har krävt att dess chef Lazzarini avgår.

 

UNRWA bildades för att hjälpa flyktingar från kriget 1948 vid Israels grundande med utbildning, hälsa och annan hjälp till palestinier i Gaza, Västbanken, Jordanien, Syrien och Libanon under något år. UNRWA har istället vuxit sig större än UNHCR, som ska hjälpa alla världens flyktingar.  

UNRWA har alltid avvisat anklagelser om band till terror och hävdat att det är en humanitär hjälporganisation, men på fredagen sa de att de hade sparkat flera anställda på grund av anklagelserna.  

Den palestinska myndighetens utrikesministerium kritiserade vad den beskrev som en israelisk kampanj mot UNRWA, och Hamas fördömde uppsägningen av anställningskontrakt “baserat på information från den sionistiska fienden.”.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem