Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

MIFF JO-anmäler kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, berättar om beslutet att bojkotta israeliska varor i samband med en eidbön i Slottsskogen. (Foto: Skärmdump från 365TV Göteborgs YouTubekanal)
Tre dagar efter Göteborgs olagliga bojkottbeslut av S, V och MP, möttes kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) av jubel och applåder vid en massbön för 15 000 muslimer i Slottsskogen, när han erkände sitt medvetna lagbrott att bojkotta Israel.

Söndag den 16 juni framträdde Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande Jonas Attenius (S) inför ett muslimskt bönemöte med 15 000 deltagare. Hans tal handlade om hans sympati för de arabisk-palestinska dödsoffren i Gazakriget, som palestinska terrororganisationen Hamas startade den 7 oktober. Inte ett ord om massakrerna i Israel eller Hamas uttalade mål – att utplåna Israel och judar.

Enligt tidningen Dagen var det ett försvarstal för det olagliga nämndbeslutet om bojkott av Israel, som Attenius drev igenom som ordförande i Nämnden för Inköp och upphandling tre dagar tidigare.

Och enligt tidningen Samnytt handlade Attenius tal ”för terrorstyrda Palestinas sak” om att värva socialdemokratiska röster bland muslimerna. Ett bevis för röstvärvningen menade tidningen var det jubel som utbröt när Attenius (S) berättade ”att hans parti i fullmäktige klubbat igenom ett beslut att inte längre göra affärer med judar”.

Den socialdemokratiske ordförande i kommunstyrelsen fick frågan av SVT Nyheter om han kände till muslimska högtiden Eid, innan hans tal inför det gigantiska bönemötet:

– Jag ska vara ärlig, och säga att jag gjorde inte riktigt det, (men) nu har jag en muslimsk stabschef som stöttar mig i de olika högtiderna.

Varför tog Allenius ett uppenbart olagligt beslut?

MIFF ställde frågan i artikeln med överklagan till Förvaltningsrätten. Svaret stod egentligen Attenius själv för i det efterföljande Eid-talet. Det illegala utrikespolitiska bojkottbeslutet var en politiskt planerad Law-fare-aktion mot Israel och den sittande regeringen. När domen faller är skadan för Israel redan skedd och belöningen i form av röster kommer i nästa val.

”Så sent som i torsdags i den här veckan, så klubbade mitt styre igenom ett förslag som innebär att vi ska pausa inköp från bland andra Israel och bojkotta de israeliska bosättningarna. (Applåder) Era skattepengar ska aldrig gå till att stödja eller stötta illegala ockupationer och Göteborg vägrar vara tyst inför det som sker. (Applåder)”

Men ockupationen är liksom försvarskriget mot de palestinska terrororganisationerna legala.

Skärmdump svt/nyheter/lokalt/vast

Erkände ett planerat, medvetet lagbrott?

Det som gör talet juridiskt intressant är att kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande öppet erkänner han känt till att han inte har befogenhet att bedriva utrikespolitik. Han bekänner utan omsvep att han med stolthet brutit mot både kommunallagen och regeringsformen genom att ta över en utrikespolitiskt laddad fråga, som ingen annan än regeringen har befogenhet över.

”Och jag vet. Jag är inte utrikespolitiker eller diplomat. Men vet ni vad, idag så bryr jag mig inte.”

MIFF har anmält bojkotten till förvaltningsrätten

I förra veckan blev det olagliga kommunala bojkottbeslutet anmält av MIFF-medlemmen och göteborgaren Torbjörn Karfunkel. Beslutet som klubbades igenom av S, V och MP, trots stora protester, bryter tveklöst mot Kommunallagen (2017:725) (KL) 2 kap. § 1 som innebär att kommuner inte får sköta utrikespolitik. Det gör regeringen.

Det illegala beslutet mot Israel strider även mot regeringsformen 10 kap. 1§ Lag 2010:1408: ”Överenskommelser med andra stater eller med mellanfolkliga organisationer ingås av regeringen”. De tre vänsterpartierna i nämnden åsidosätter den statliga utrikespolitiken.

MIFF kommer att JO-anmäla den socialdemokratiske kommunstyrelseordföranden Jonas Attenius, sedan han inför 15 000 åhörare erkänt att han medvetet åsidosatt lagen.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem