Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Sveriges regering har mage att kalla sig för Israels vän

Kabinettsekreterare Robert Rydberg (Foto regeringen.se)

Sveriges kabinettsekreterare Robert Rydberg var nyligen i Israel. Han påstår i en insändare i Israel Hayom att ”Sverige är en vän av Israel”. Men stämmer det verkligen?

Någon högre företrädare för den svenska regeringen än en kabinettsekreterare tar inte Israel emot, sedan Sverige bränt de bräckliga broar som ändå funnits kvar. Allt började när Olof Palme förde in den arabiske terroristledaren Yassir Arafat i finrummet den 12 november 1974 innan Arafats framträdandet i FN. Utrikesminister Carl Bildt under Reinfeldts regering var definitivt heller ingen Israelvän genom jämförelser mellan israeliska polisen och nazister.  Den definitiva fientliga oförskämdheten kom dock med Margot Wallströms famösa uttalande om att när israeliska poliser stoppade terrordåd utför de ”utomrättsliga avrättningar”.

Hur förbättrar man relationerna med Israel?

Att inte heller nuvarande regering kommer med något konkret för att förbättra relationerna, påpekar  Ledarsidorna. Kabinettsekreterare Rydberg skriver att utrikesminister Ann Lindes ”främsta ambition var att förbättra relationerna” med Israel. Gör man det genom att utse Erik Ullenhag till ambassadör? Han motsatte sig 2010 att representanter för Likud skulle få komma in i riksdagens lokaler. Hur tror svenskarna att han kommer tas emot av Knesset? Är det detta som är svensk diplomati för att förbättra relationer?

Delar man demokratiska värden?

Kabinettsekreteraren målar sedan upp en bild av att båda länderna ”delar demokratiska värden”. Hur kommer det sig då att Sverige stöder den icke-demokratiska palestinska administrationen med enorma belopp, trots att den inte hållit val på 16 år. Det är inte bara ytterligare ett brott mot Osloavtalen, men visar på en oförbätterlig diktatur som upprätthålls med svenska bidrag. En hel del av Sveriges bidrag går till hatpropaganda i skolorna och höga löner till dömda terrorister och deras familjer. Som lök på laxen ger vi 75 miljoner till organisationer som vill utradera Israel.

Har Sverige gjort något positivt för Israel?

Men Rydberg verkar leta förtvivlat efter något positivt som Sverige har gjort för Israel. Han får gå ända tillbaka till 1947, då Sverige faktiskt röstade för förslaget av etablerandet av både Israel och en arabisk stat. Han nämner naturligtvis inte att Israel accepterade, medan araberna fortsatte att vägra acceptera att det ska finnas någon judisk stat över huvud taget på det historiska Israels mark.

Svenskt skryt

Det känns lite skrytsamt när den av svenska regeringen utsände berömmer sig själv för att inte stödja bojkott, sanktioner och desinvesteringar av Israel. Andra länder har motarbetat och 31 amerikanska stater har förbjudit antisemitisk diskriminering. Köpenhamns kommun bedömer det som olagligt. Men Sverige vill inte stöta sig med pro-palestinska organisationer och är helt passiva. Är det något att skryta med?

Sverige förnekade judarnas historia

2016 röstade Sverige aktivt för en resolution i UNESCO, som ska skydda världsarven, där judarnas flertusenåriga historia i Jerusalem raderas. Sverige förnekade alltså judarnas religiösa rätt till Västra muren, som de själva har byggt! Och Rydberg påstår att Sverige är en Israelvän?

Löfvenregeringen fördömde Israel 92 gånger

Enligt UN Watch har Sverige under Löfvenregeringen aldrig röstat med eller för Israel i Generalförsamlingen. Aldrig!  Sverige fördömde Israel i 92 resolutioner och avstod från att rösta i 24, men röstade aldrig med Israel. Man skulle lite odiplomatiskt säga att Ann Linde ville förbättra relationerna, utan att göra en enda konkret sak. Är det ”ömsesidig respekt”, som Ann Lindes utsände så vackert omtalar?

Moralisk dimridå av Sverige

I listan över påstådda Israelvänliga svenska åtgärder, visar sig även nästa punkt i stället vara både Israelfientlig och ett brott mot Säkerhetsrådets resolution 242 år 1967. Denna ger Israel som försvarande, suverän stat rätt att behålla mark som Jordanien, Egypten och Syrien förlorade då de anföll Israel. Den folkrätt som Israel har, säger inget om 1949 års stilleståndslinjer. Men i generalförsamlingens resolution 2018, röstade Sverige för ett ”orubbligt stöd för tvåstatslösningen baserat på gränserna innan 1967”. Trots att Sverige helt tillmötesgår PLO:s krav, försöker regeringen framstå som israelvänlig, för att de röstade för ett tillägg om att fördöma terroristorganisationen Hamas. Tillägget föll och Sverige röstade sedan inte emot resolutionen (som sex länder gjorde) eller lade ner sin röst (som tolv länder gjorde), utan röstade med israelfienderna igen. Hur kan Rydberg fräckt påstå att detta förbättrar relationerna?

Pinsam orsak till insändare

Nej, kabinettsekreteraren nämner mot slutet oblygt den verkliga orsaken insändaren med den falska självbilden. Han vill att Israel ska förnedra sig till att komma till Malmö den 13 oktober. Då ska internationella forumet för minnet av Förintelsen försöka tvätta bort Sveriges rykte som fientlig både mot judar och israeler. Utan höga israeliska och judiska deltagare, skulle publiken se att kejsaren är naken. Och lika pinsamt lär det bli 2022 när Sverige ska vara ordförande för International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Sverige skämmer hellre ut sig, än att stödja värdens enda judiska stat legitima rätt mot de som vill förgöra landet.

Snacka går ju alltid – eller hur?

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem