Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Papua Nya Guinea kommer att öppna ambassad i Jerusalem

Svensk-israelen Eran Yogev under sitt arbete på Papua Nya Guinea med att förbättra joprdbruksproduktionen för befolkningen. (Facebook)
Flera länder förväntas öppna ambassader i Israels huvudstad under 2023.

Det har gått rykten om att flera länder, däribland Papua Nya Guinea, skulle öppna en ambassad i Israels huvudstad, sedan USA:s tidigare president Donald Trump flyttade deras ambassad till Jerusalem 2018. Guatemala, Honduras och Kosovo följde efter. Det första shiamuslimska landet att besluta om ambassadflytt till Jerusalem var Azerbajdzjan, men flytten har ännu inte skett.

Även tre svenska partier är tydliga med att de vill flytta Sveriges ambassad till Jerusalem.  

Alla suveräna länder har rätt att utse en huvudstad utan erkännande av andra stater, men konflikten mellan judar och muslimer har gjort ambassadernas placering till en symbol för striden.

Nu har ett officiellt besked kommit att Papua Nya Guinea kommer att öppna sin ambassad i Jerusalem när deras premiärminister James Marape kommer på statsbesök till Israel nästa vecka, skriver i24NEWS. Ambassaden invigs den 5 september, enligt Kanal 14.

En svensk-israel på Papua Nya Guinea

MIFF intervjuade svensk-israelen Eran Yogev om hur de 12 miljoner invånarna på Papua Nya Guinea ser på Israel. Yogev, som har en bakgrund i flygsäkerhetssektorn, har också under tre år bott i landet och lärt känna kulturen. Han hjälpte befolkningen att förbättra jordbruket och startade upp den första mjölkproduktionen i landet och byggde upp äggproduktionen. Nu driver han ett kafé i det lilla samhället Linderås i nordöstra Småland.

Varför vill de öppna en ambassad i Jerusalem?

”För det första är många människor i det huvudsakligt kristna landet mycket religiösa. Många har besökt Jerusalem och känner starkt för Det Heliga Landet.

Det handlar inte primärt om ekonomi eller vilken hjälp de kan få från Israel när det gäller jordbruk, bistånd och vetenskap. Papua Nya Guinea har egna stora naturresurser i form av kaffe, olja och guld, men det handlar om samarbete mellan människor.”

Goda relationer mellan länderna

“De älskar Israel, för att det är Det Heliga Landet.  Dom såg upp till mig väldigt, för att jag kom från Israel. En ambassad i Jerusalem är bra för båda länderna.”  

Västra Muren i Jerusalems gamla stad var stödmuren på Tempelplatsen för det andra judiska templet i staden. (Illustration: David Holt, flickr.com)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem