Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Netanyahu mötte svenska KD-parlamentariker i Israel

Svenska KD-parlamentarikerna Hans Eklind, Camilla Rinaldo Miller, Dan Hovskär, Kjell-Arne Ottoskär, Magnus Oscarsson, Mattias Bengtsson, Mikael Oscarsson, Ingemar Kihlström och Cecilia Engström flankerar premiärminister Benjamin Netanyahu. (Foto Amos Ben Gershom, GPO)
Tio av Kristdemokraternas riksdagsgrupp besöker i veckan Israel. Delegationen träffade igår premiärminister Benjamin Netanyahu under ett 40 minuter långt, historiskt, möte.

– Vi fick ett fantastiskt mottagande, kommenterar riksdagsledamoten Magnus Oscarsson, ordförande för riksdagens vänförening Israel-Sverige, mötet med Netanyahu, i en intervju med Världen idag.

– Israel är Mellanösterns enda demokrati. Det är ett av få länder i regionen där polisen skyddar befolkningens rätt att demonstrera och inte är ett redskap för regimen att förtrycka folkliga protester, sa Magnus Oscarsson vidare.

På måndagen fick de svenska kristdemokratiska politikerna träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. På mötet deltog också direktören för det nationella säkerhetsrådet, israeliska UD:s kabinettsekreterare och premiärministerns politiska rådgivare.

Netanyahu glad över förändringen

– Jag är glad att se att det är en förändring i den svenska politiken, sade Netanyahu när han välkomnade de svenska parlamentarikerna till premiärministerns kansli.

– Jag vill tacka er för ert stora och uthålliga stöd för Israel. Jag är glad att se att det är en förändring i den svenska politiken. Det var på tiden – inte bara för de israelisk-svenska relationerna utan också för Sverige, fortsatte Netanyahu.

– Jag tror att våra relationer kan leda till stora resultat på en mängd olika områden. Och jag tror att detta är en viktig början.

Svenska ambassaden och UNRWA

Under mötet beskrev KD sin hållning att verka för att Sverige ska flytta sin Israelambassad till Jerusalem. Även frågan om de palestinska flyktingarna togs upp.

– Vi som parti arbetar för att den svenska finansieringen av [FN-organet] UNRWA ska upphöra och att ansvaret för de palestinska flyktingarna överförs till UNHCR, sade Mikael Oscarsson.

Arbetet mot antisemitism

– Sverige har precis öppnat ett Förintelsemuseum, sade Mikael Oscarsson och påminde om Sveriges arbete mot antisemitismen både i Sverige och internationellt.

Premiärminister Netanyahu hänvisa då till den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs räddningsaktion av tiotusentals judar i Ungern under andra världskriget.  Aktion binder ihop Sverige och Israel, ansåg han.

Mediarapporteringen

Under mötet kommenterade Netanyahu även den ensidigt negativa beskrivningen av Israel i världens medier och nämnde Iran och Nordkorea som skräckexempel på länder som mediernas rapportering ofta inte fokuserar på i samma utsträckning.

Utrikesminister Eli Cohen positiv

Den kristdemokratiska riksdagsdelegationen besökte även det israeliska UD där utrikesminister Eli Cohen tog emot.

– Vi har de senaste två åren sett en väldigt positiv utveckling av relationerna mellan våra länder. Jag var väldig glad över att få besöka ert land för några månader sedan för att utveckla våra relationer, sade han.

Under mötet påminde utrikesminister Cohen om att Israel på senare tid har exporterat kvalificerad militär utrustning till både Finland, Tyskland och Danmark, och öppnade en dörr även för Sverige att höra av sig.

Redan förekommer samarbete mellan Sveriges och Israels underrättelsetjänster när det exempelvis gäller terrorhot.

Cohen om PA:s ”Pay for Slay”

Eli Cohen påtalade igen vad han uttryckte under sitt Sverigebesök i maj.

– Den palestinska myndigheten är den enda statliga myndigheten i världen som betalar för att döda människor, sade han och syftade på att den palestinska myndigheten (PA) betalar ut belöning till personer som gripits för terrordåd mot Israel, eller till deras familjer. Denna myndighetsfinansierade terrorism kallas ”Pay for Slay”.

Sveriges stöd i FN

Cohen önskade att Sverige ändrar sitt röstningsförfarande i FN och inte ger stöd till Israelkritiska resolutioner som diktaturer ofta ligger bakom.

15 resolutioner i FN:s generalförsamling riktades förra året mot Israel medan 13 riktades mot alla andra länder tillsammans, trots Rysslands krig i Ukraina och övriga konflikter i världen.

KD-gruppen träffade även oppositionspolitiker och ordföranden för Knessets vänförening Israel-Sverige.

– Vi vill utöka samarbetet med Israel när det gäller forskning, innovationer och kultur, och vill gemensamt bekämpa antisemitismen, sa Mikael Oscarsson angående de båda politiska mötena.

KD:s riksdagsledamot Mikael Oscarsson till höger vid firandet av Israels 75-årsdag i Riksdagen 2023. (Foto MIFF)

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem