Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

USA har i tysthet transporterat stora mängder vapen från Israel till Ukraina

Israeliska soldater tränar med artilleri i augusti 2013. Artillerigranater har nu skickats från Israel till Ukraina. (Foto: IDF)
300 000 artillerigranater som placerats i Israel för nödsituationer har skickats vidare till Ukraina.

Den amerikanska militären har i tysthet transporterat 300 000 artillerigranater till Ukraina från ett enormt lager i Israel, skriver New York Times.

Ammunitionen har förvarats i Israel för att användas av den amerikanska militären vid en regional konflikt. USA har också gett Israel tillåtelse att använda en del av detta lager i nödsituationer, enligt tidningen. Israels tidigare regering har enligt uppgift godkänt överföringen av ammunitionen till Ukraina.

Stort vapenlager i Israel

När den första förfrågan kom att förse Ukraina från lagret ska den israeliska regeringen ha varit orolig för hur Ryssland skulle reagera, enligt tidningen. Men efter en diskussion inom regeringen och med den israeliska säkerhetstjänsten lär de ha gett USA grönt ljus.

Hur stor andel av lagret som de 300 000 artillerigranaterna utgör är okänt. Att USA har haft ett stort vapenlager i Israel har inte varit någon hemlighet, men inte heller särskilt allmänt känt. Israel använde ammunition från detta lager under Libanonkriget 2006 och Gazakriget 2014.

Israels hjälp till Ukraina

Sedan den ryska invasionen av Ukraina började för över ett år sedan, har Israel hjälpt ukrainarna med bland annat fältsjukhus, akuthjälp, hjälmar och västar, underrättelser, aggregat och behandling av skadade soldater.

Israels strategiska dilemma

Israel har å andra sidan inte levererat offensiva vapen till Ukraina. En av de främsta anledningarna till att Israel inte velat lägga sig i konflikten med leverans av vapen har varit Israels strategiska behov av att kunna verka fritt i luftrummet i grannlandet Syrien, som Ryssland till stor del kontrollerar.

Under de senaste åren har Israel genomfört flera hundra flygangrepp inne i Syrien, främst mot iranska mål. Israel fruktar att Ryssland kommer att hindra dem från att verka i Syrien om de blir alltför involverade i att hjälpa Ukraina.

De israeliska myndigheterna betonar att beslutet att godkänna överföringen av ammunition till Ukraina inte är en ny strategi, men att de gick med på detta eftersom det gäller USA:s egna vapen.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem