Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Plus och minus för sommarpratande Cecilia Uddén

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. (Skärmdump)
Den av många Israelvänner kritiserade Cecilia Uddén talade på tisdagen i Sommar i P1. Det fanns både intressanta, känslomässiga avsnitt som hon får beröm för, men även några större brister.

Sommar i P1 har en lång tradition och när Sten Carlbergs klassiska signatur ”Sommar, sommar” från 1960 ljuder i etern, är det många som bänkar sig för att ta del av personliga hemligheter och fackmässiga kunskaper. Sveriges Radios mellanösternkorrespondent under tre decennier lockade säkert många lyssnare som undrade hur hon skulle skildra den flertusenåriga konflikten mellan muslimer och judar. Den konflikt som just nu utspelar sig i Gaza och tyvärr snart kan förflyttas norrut till Hizbollahs Libanon.

Först som sist – det är omöjligt att på en timme beröra alla aspekter av konflikten. Och även om MIFF kritiserat Uddén flera gånger för partiskhet, finns det anledning att lyssna på vad hon säger. Men vad är det hon inte säger?

Äkta skildring av arabiska personer och öden

Beskrivningarna av skräddaren Farouk i Gaza, apelsinchauffören i Libanon, ”feministen Hodda”, den saudiska familjen med barnarbetare, 13-åringen Hamsa i Gaza är exempel på hur vi kommer känslomässigt nära många arabiska livsöden och den arabiska kulturen.

Färre, kyligare relationer med judar och Israel

Sommarprataren kommer in på tre judar. Författaren David Grossman, som anser att militären utnyttjat hans sons död i Libanon för propaganda. Den överlevande efter massakrerna den 7 oktober Rita Lifschitz som försöker ropa efter sin far Oded i gisslan. Och judinnan Liz i Egypten som har packat sina väskor för att kunna fly. Men vi kommer aldrig riktigt nära dem.

Resan 1983 med buss från Kairo via Gaza till Jerusalem och sedan vidare över gränsen till Libanon med slutmål Beirut, vore fullständigt omöjlig idag. Detta är därför en konkret, tänkvärd beskrivning av hur de negativa verkningarna har cementerats fast. Fredsprocessen är fullständigt frånvarande och det finns tyvärr nästan inga tecken på en positiv utveckling. Här har Uddén rätt.

De judiska flyktingarna

Åter igen glöms de nästan 1 000 000 judiska flyktingar som drevs ut ur arabvärlden och de muslimska länderna efter Israels bildande. Allt ljus på de cirka 500 000 araber som flydde undan kriget 1948. Majoriteten av de israeliska judarna härstammar från dessa arabvärlden judar från Marocko i väst till Iran i öst och Jemen i syd.

Uddén pratar en del om nya flyktingläger och flyktingläger som permanentas. Det gäller arabiska flyktingar. De judar som flydde tog det judiska folket hand om. Finland tog emot lika många från Karelen. Men arabiska länder vill inte ha ”palestinierna”. Det är viktigare för dem att förstöra den judiska staten och de används som ammunition i det syftet.

Bristen på demokrati i arabvärlden

Berättelser om hur Hamas släpar dödade misstänkta kollaboratörer efter motorcyklar, hur saudier förtrycker egyptier, barnarbetare, behandlingen av gästarbetare i Dubai, hur hon fängslats på många ställen i arabvärlden men aldrig i Israel, förtrycket av arabiska kvinnor – allt ger en äkta bild av hur odemokratiska länderna runt Israel är och hur långt från den västerländska civilisationen de befinner sig.

Vad är grundkonflikten?

Grunden för konflikten berörs egentligen inte alls. Judar har levt på nåder av olika härskarriken i Mellanöstern och Europa under flera tusen år, förutom när de haft sina egna riken runt Jerusalem. Inga andra nu levande folk har haft något självständigt rike i området. När islam utvecklades från 600-talet krävde de att judarna skulle leva kuvade som dhimmi.

Därför förvägrar muslimer det judiska folkets rätt till sin egen judiska stat på sin historiska mark. Hamas, Hizbollah, Palestinska Islamiska Jihad har alla som högsta syfte Israels utplåning och dödande av judar. Inte heller den palestinska myndigheten med Mahmoud Abbas i spetsen har accepterat ett judiskt Israel. Samtidigt har Israel många gånger gett generösa fredsförslag för att få säkra och erkända gränser. Men detta kan ju inte dessa organisationer acceptera. De skulle då acceptera ett judiskt Israel bredvid 57 muslimska länder i världen.

Hamas massakers egentliga syfte

Genom en arabisk Hamasmotståndare får vi veta att Hamas egentliga syfte med 7 oktobermassakrerna i Israel, var att utlösa en kraftfull israelisk motoffensiv. Det är motoffensiven som skapat det internationella judehatet som Hamas eftersträvar.

Israels krigföring mot Hamas terrorism

Uddéns påstående att Israel bedriver “åtskillnadslös” bombning är gravt felaktig. Enligt internationell lag får man attackera fienden som gömmer sig bland civilbefolkningen, om det blir rimliga civila offer. Inget krig har förts i stadsmiljö, där färre civila dödats. Israel gör allt som går för att skydda civila.

Detta ska ställas mot de palestinska terroristerna syfte att inrikta sig på oskyldiga civila, tortera dem och utföra massvåldtäkter. 

Beskrivning av de personliga lidandena

Uddén menar i programmet att hon som journalist vill förmedla de personliga berättelserna om lidandet och krigens fasor. Det är hon duktig på, även om det aldrig blir riktigt så empatiskt med skildringen av de judiska offren.

Brist på lösning

Man ska egentligen inte kritisera Uddén för att inte presentera någon lösning på konflikten. Det verkar ingen annan kunna heller. Men det är för lätt att ropa på fred, eller åtminstone eldupphör, utan att formulera vad som är grundorsaken till kriget.

När orsaken är att arabledarna för terrororganisationerna i och runt Israel, och även den palestinska myndigheten, vill erövra ”hela Palestina från floden till havet”, vad har judarna och israelerna för val annat än att kämpa för sina liv? Är inte lösningen att världen accepterar att Israel också har rätt att finnas och att det judiska folket har rätt att vara trygga i sin egen stat?

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem