Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Länsförsäkringar säljer innehavet i israeliska Elbit efter påverkanskampanj mot VD

Länsförsäkringar Bank Västerbotten verkar ha deinvesterat efter mejlbombningsattack. (Bildkollage med Elbit och LF)
Organisationen Skiftet har mailbombat VD:n för Länsförsäkringar Bank Västerbotten med över 1 800 mail för att få dem att sälja sitt innehav i det israeliska försvarsföretaget. Nu har företaget sålt hela sitt innehav.

Enligt Skiftet har organisationen bedrivit ”en mejlkampanj där över 1 800 Skiftet-aktiva mejlade VD:n”. När de nu hör av sig igen svarar Länsförsäkringar att de ”har inte längre ett ägande i den israeliska vapentillverkaren Elbit Systems Ltd efter omstruktureringar av våra portföljer förra veckan.”

Länsförsäkringar erkänner att det förekommit en påverkanskampanj, men hävdar att detta inte alls har något att göra med mejlbombningen. ”Vi har förstått att det just nå pågår en påverkningskampanj mot oss på grund av det påstådda innehavet, ett påstående som alltså inte stämmer.”

Krystad förklaring av LF

Den något krystade förklaringen är svår att kontrollera, då internetsidan på Skiftet med uppmaning att mejla VD:n inte går att nå. Vi vet alltså inte när kampanjen för deinvestering startade och när Länsförsäkringar sålde innehavet.

Vad är Elbit?

Elbit är ett israeliskt världsledande stridssystem som bland annat kommer försvara Sverige sedan Elbit vann ett kontrakt för att förse den svenska marinen med ett stridsledningssystem. Elbit försvarar även Europa och arabiska granländer.

Vad är Skiftet?

Skiftet beskriver att de arbetar mot att ”pengar och makt blir allt mer koncentrerade i samhället” och mot ”storbolag”. ”De bryr sig om miljön, arbetstagares rättigheter, jämställdhet och de är inte rasister.”

Ingen massaker av Hamas

Vad gäller det israeliska företaget anser Skiftet att ”Svenska banker ska inte investera i ockupation och massakrer”. Nu avser sannolikt inte Skiftet palestinska Hamas massakrer den 7 oktober, utan på Israels legala försvar mot en invaderande terrororganisation med syfte att mörda alla judar och utplåna den demokratiska, multikulturella staten Israel.

Det framgår tydligt i Skiftets kommunikation att det är Israels försvar mot Hamas som avses och att skulden för effekterna på Hamas mänskliga sköldar läggs på Israel, inte Hamasregimen. ”Mitt under massakern i Gaza investerar Länsförsäkringar i israeliska vapenbolaget Elbit Systems. Dags att sluta finansiera dödandet!” Att allt dödande i samband med 7 oktobermassakrerna till stor del finansierats av biståndspengar, nämner inte Skiftet heller.

Deinvestering är antisemitisk BDS

Bojkott, Deinvestering och Sanktion (BDS) mot judar eller den judiska staten israel klassas som antisemitism i Storbritannien.

MIFF fick gehör hos Lunds universitet, som utsattes för påtryckningar om BDS.

Målet för BDS-rörelsen är att utplåna den självständiga, demokratiska judiska staten Israel och ersätta den med ytterligare en arabisk, muslimsk stat.

1 800 mejlade VD 

Skiftet skriver: ”Den 19 december fick vi svar från Länsförsäkringar Bank att de slutat investera sina fonder i israeliska vapentillverkaren Elbit Systems och Elbit Systems Sweden. Vi har inte fått svar på när och varför beslutet togs, men beskedet föregicks av en mejlkampanj där över 1 800 Skiftet-aktiva mejlade VD:n”.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och flera uppmanar nu att mejla VD:n på Länsförsäkringar. Man uppmanar även att sälja sina eventuella innehav i Länsförsäkringar Bank Västerbotten.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem