Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Sheikh Jarrah och Sveriges rättsvidriga fördömande av Israel

En juridisk tvist om Sheikh Jarrah-kvarteret har pågått i decennier. Israels högsta domstol har föreslagit en kompromiss. Här diskuterar en arabisk kvinna och en judisk man i området den 10 maj 2021. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Utrikesminister Ann Lindes tweet från 20 januari ger illegala svartbyggen i Jerusalem rättsvidrigt stöd.

”Den senaste utvecklingen i östra Jerusalem är djupt oroande. Vräkningar, rivningar och bosättningar på ockuperat territorium är olagligt enligt internationell rätt, underblåser spänningar och hotar en tvåstatslösning med Jerusalem som framtida huvudstad för både Israel och Palestina.”

Detta skriver Sveriges utrikesminister om israelisk rätt, inte internationell rätt, vilket vi kommer till snart. Men, skulle hon själv ifrågasätta ett avgörande från svenska Högsta förvaltningsrätten?

Norska UD har lika fel

“Vräkningen av familjen Salihiya från deras hem i Sheikh Jarrah i ockuperade östra Jerusalem natten mot den 19 januari är oacceptabel”, sa norska utrikesminister Anniken Huitfeldt i ett pressmeddelande den 20 januari.

Vad berättar inte svenska och norska UD?

Familjen Salihiya hade byggt illegala fastigheter på offentligt ägd mark. Familjen underrättades redan 2017 och ärendet har redan gått igenom flera domstolar. Familjen har fått flera alternativ att lämna fastigheten i avtal med Jerusalems kommun – familjen vägrade att flytta. Enligt Jerusalem Post revs ett växthus och två lagerlokaler på platsen, medan två tillfälliga hem lämnades kvar.

Arabiska barn skulle få hjälp

På platsen där familjen hade byggt fastigheten har Jerusalems kommun länge planerat att bygga ett skolkomplex för arabiska barn med särskilda behov. 

– De illegalt byggda fastigheterna hindrar oss från att bygga en skola som kommer att gynna hela Sheikh Jarrahs område, säger Jerusalems kommun. När den illegala egendomen väl är riven kan vi bygga en skola som kan hjälpa hundratals arabiska (palestinska) barn med särskilda behov. I den planerade skolan kommer det även att finnas sex förstaklasser, aktivitetshallar och idrottsplaner.

Rivet växthus i FN:s säkerhetsråd?

Det är oacceptabelt att Sveriges och Norges utrikesministrar och EU döljer fakta. Men som MIFF:s generaldirektör Conrad Myrland påpekar är det ingen överraskning. Myrland fortsätter: – Att (norska) utrikesministern ens tog upp saken i FN:s säkerhetsråd den 19 januari är pinsamt. Ingen annanstans i världen skulle utrikesminister Huitfeldt ha tagit upp ett ärende om ett förstört växthus och två lagerlokaler i FN:s säkerhetsråd – bara i fallet med Israels huvudstad kan sånt ske.

Jerusalem är israeliskt område

Jerusalem har varit judarnas huvudstad i flera självständiga riken genom tusentals år och judendomens eviga religiösa centrum. Det finns 57 muslimska stater, varav 22 är arabiska, som alla har sin egen huvudstad. Israel är världens enda judiska stat och har samma rätt att själva avgöra vad som är deras huvudstad. Och det är Jerusalem.

Israels legala rätt till Jerusalem

Israel hade rätt att använda internationell lag, när de annekterade östra Jerusalem, som Jordanien illegalt ockuperade i 19 år efter ett anfallskrig mot Israel 1948. När Jordanien från östra Jerusalem åter anföll Israel för att förgöra det 1967, hade Israel legal rätt att slå tillbaka angreppet och annektera områden från de jordanska angriparna, för att förhindra nya angrepp. Israel har laglig rätt att låta judar bosätta sig i sin historiska mark i Judéen och Samarien.

Gäller internationell rätt även Israel?

Men, Jordanien var ju inte en legal makt över området? Nej, den senaste legala entiteten var det brittiska Palestinamandatet, som (på uppdrag av Nationernas Förbund och Förenta Nationerna) bara skulle förvalta området, till den judiska staten kunde återbildas på det som återstod av mandatets mark, sedan Jordanien fått 78% år 1920. Enligt internationell rätt (Utis Possidetis Juris) är Israels gräns samma som mandatets.  

Men Israel kan ge bort områden till de lokala araberna, som efter 1967 kallar sig palestinier, om de får fred. PA har emellertid inte accepterat något av de många fredsförslagen, vilket Egypten och Jordanien har gjort. EU och Sverige försöker tvinga Israel att avstå från internationell folkrätt, som alla andra stater har.

Israeliska araber vill vara israeler

Den demokrati, jämställdhet, religionsfrihet och ekonomiska fördelar som Israel skapat i östra Jerusalem uppskattas starkt av den arabiska, israeliska befolkningen. 93% av dem föredrar israeliskt styre och nästan ingen av de återstående skulle vilja lämna ifrån sig sitt israeliska medborgarskap mot ett palestinskt.

EU viker sig för palestinskt våld

Tweeten hänvisar till ”EU:s talesperson för utveckling i ockuperade östra Jerusalem”, som är orolig för att det ”utgör en risk för att öka spänningarna”. Israel ska tydligen ge ifrån sig allt som är deras för att minska ”spänningarna”. Israel har redan återlämnat 90% av vad de legalt vunnit i försvarskrig mot anfallande grannländer.

Judar förföljda nästan överallt

EU och svenska regeringen är upptagna av att fördöma Israel, inte av att skydda judarna från en ny Förintelse. Den 20 januari var inget undantag – av en slump markerade den också 80-årsdagen av nazisternas beslut om Förintelsen av judar. Närmare en miljon judar har också fått fly från Mellanöstern, på grund av religiös förföljelse från islam.

Visa ditt stöd genom att gå med i MIFF nu. 

Eller ge en gåva till informationsarbetet : Swisha till 123 3318219.

Du kan även Swisha medlemsavgiften 270 kr (215 kr för pensionär/student) med QR-koden 

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem