De drygt 150 miljoner kronor som Sverige gav till Human Rights Programme Palestine 2018-2023 hamnade hos Al-Haq, Al-Mezan, BADIL, DCI-PS, B´Tselem, Breaking the Silence, Gisha and Yesh Din. Samtliga av dessa har en tydlig anti-israelisk agenda med partiska och ofta antisemitiska texter och bilder, hatpropaganda och underblåsande av våldsamma lösningar som omöjliggör Sidas mål: ”att bidra till en fredlig och hållbar tvåstatslösning grundad i internationell folkrätt”.
Ingen av dem tar avstånd från massakrerna den 7 oktober i Israel, som är anledningen till Gazakriget.
Al-Haq är terrorklassad av Israel och anses vara en gren av Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), som är terrorstämplad av Sverige, EU och USA.
Sidas öppna data på Openaid?
Uppgifterna om mottagarna av bidragen ska stå på Sidas site Openaid. Openaid ska vara ett transparent system, så att allmänhet och journalister kritiskt kan granska vart biståndspengarna hamnar. Sida skriver själva att ”Openaid visualiserar Sveriges bistånd. Öppna data visar när, till vem och för vilket ändamål svenskt biståndsmedel betalats ut, samt vad det gett för resultat.”
I den 44 rader långa beskrivningen av det tidigare biståndet på drygt 150 miljoner kronor 2018-2023 stod att ”De organisationer som har valts ut att delta i programmet är; Al-Haq, Al-Mezan, BADIL, DCI-PS, B´Tselem, Breaking the Silence, Gisha och Yesh Din”.
Nu mörklägger Openaid informationen
När ytterligare 120 miljoner kronor ges till programmet Human Rights Program Phase II (2022-2027), har uppgifterna om vilka organisationer som i slutänden får pengarna plockats bort.
I den åtta (8) rader ”fullständiga (!) beskrivningen” av projektet värt 120 miljoner svenska skattekronor står inget om var pengarna hamnar. Inte ett ord.
Vad är svensk “Transparensgaranti” värd?
Tidigare fanns det alltså en viss transparens, som gjorde att biståndet kritiskt kunde granskas. Nu finns det inte en möjlighet att veta vart pengarna har gått. Öppenheten är borta. Sverige har stängt sig. Är detta ”Transparensgarantin (som) skapar insyn i svenskt bistånd”, som Sida själv formulerar det? Uppnår man ”Syftet med Openaid är att skapa insyn i svenskt bistånd?” genom att undanhålla information om vilka organisationer som fått 120 miljoner skattekronor?
MIFF:s fråga till Magnus Ranstorp i Sida
MIFF har skickat ett brev till styrelseledamoten Magnus Ranstorp med frågan: ”Är detta en ny policy med minskad transparens som du i Sidas styrelse också har noterat?”
Svaret publiceras imorgon på miff.se.