Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Massor av goda israeliska nyheter 2023

Förra årets ungdomsgrupp från MIFF startade resan i den energiska metropolen vid Medelhavskusten - Tel-Aviv. (Foto miff.no)
Israel ser fram emot ännu ett positivt utvecklingsår 2023. Massor av goda nyheter om forskning, upptäckter, hälsa, relationer och samhället presenteras hela tiden.

Under förra året startades en rad projekt i Israel och med israelisk hjälp runt om i världen. Israeler är kända för att arbeta snabbt, energiskt och med högsta kvalitet. Och det sker på alla plan. Många israeliska innovationer och aktiviteter förbättrar allas våra liv.

Israels startup-företag bygger vidare på kvantumdatorer, som är oerhört dyra och komplexa, men kan få stor betydelse för cybersäkerhet, läkemedel, finansmarknaden och teknisk utveckling.

Technions nya forskningsprogram för hållbar utveckling förväntas göra nya genombrott under 2023. Bland dem hör utvecklingen av grödor som är motståndskraftiga mot uttorkning. Detta har redan rönt stor internationell uppmärksamhet.

Även minskat matsvinn tack vare israelisk miljövänlig fruktkonservering kan bli en tillgång för många länders befolkning. Israeliska växtbaserade alternativ till kött hoppas leda till att mindre naturresurser används till köttdjursproduktion.

Israeliska företag förvandlar avfall till vatten och bioplaster

Nya terapeutiska metoder utvecklas nu för att 3D-printa reservdelar till ögon och andra organ.

För att de nya israeliska teknikerna ska kunna implementeras ökar nu också affärskontakterna med internationella företag, det byggs fler israeliska bostäder och fler flyglinjer etableras. Snabbtåglinjer från norr till söder börjar projekteras och mer internationellt kapital kommer att investeras i år.

Flera viktiga arkeologiska bevis på det judiska folkets djupa och obrutna historia till landet Israel har hittats under 2022 och kan mycket väl fortsätta under detta år.

Jewish Agency lyckades förra året att hjälpa över 60 000 nya immigranter till en ny tillvaro i Israel. Det är det högsta antalet som den 93-åriga institutionen har noterat på de senaste 20 åren. Tusentals nya judiska medborgare förväntas 2023 invandra och bosätta sig i landet, både unga och gamla.

Ett “grönt täcke” planeras för en av Israels mest trafikerade trafikleder.

En halv miljon flyttfåglar stannar för att vila ut i Israel, innan de fortsätter på sin resa. Detta har återkommit varje år och vi förväntar oss att det ska fortsätta. Men inget ska tas för givet.

En klinisk studies startar nu för att patienter med cystic fibrosis, vars dödliga lungsjukdom beror på en mutation, åter själva ska kunna producera friskt protein i lungorna. Företaget SpliSense kommer också utveckla läkemedel mot lungfibros.

Israeliska AI-system med virtuella “varningslampor” för att varna läkare och patienter om livshotande tillstånd, fortsätter att införas på sjukhus.

Hoppet finns om att Israels relationer med arabländerna fortsätter att utvecklas. Israel deltog i den arabiska cybersäkerhetskonferensen och fotbolls-VM i Qatar öppnade för israeler. Nu verkar Saudiarabien vara nästa land att förbättra förbindelserna. Abrahamavtalen utvecklas.

Ännu en av Israels tekniknyheter är en supereffektiv kraftgenerator från Luminescent Solar Power.  Den minskar CO-utsläppen och bidrar till ren energi.

Solpaneler inne i växthus som ger både energi och mat? Inget verkar vara omöjligt för effektiva och produktiva företag i Israel.

Det är troligt att Europa fortsätter att köpa israeliska system för rening av avloppsvatten, som Frankrike gjort förra året. Och att fler länder ser hur företaget Autotalks räddar liv på vägarna i Tyskland.

Vi kan se fram emot renare vatten i Jordanfloden sedan avtalet mellan Israel och Jordanien tecknades vid FN:s klimatmöte i Egypten i höstas.  

Baruch Shmailov vann World Judo Masters tournament i Jerusalem den 22 december 2022 och landets judolag har manga fler duktiga utövare som kan ge fler segrar i årets tävlingar.

Kan man verkligen snabbladda sin elbil på bara 15 minuter? Absolut. Zooz Power lanserade sin första laddningsstation i Israel den 4 januari, men det finns hundra stycken redan i Tyskland och Österrike.

Israeliska läkare kommer under året att fortsätta utbilda läkare och sjuksköterskor i Etiopien. Redan har fler än tjugo fått sin utbildning, som startade med professor Kashtans vänskap med en etiopisk flykting.

Israel rankades som det 5:e säkraste landet i världen för turister i en nyligen genomförd studie med FN- och WHO-statistik som grund. Allt tyder på att den goda trenden fortsätter.

Israel har genom landets NGO IsraAID flugit fyra hjärtsjuka barn från Syd-Sudan till Tel-Aviv för livräddande behandling. Förhoppningsvis kan ytterligare räddas av de 100 identifierade hjärtsjuka barnen i Syd-Sudan.

I år startar Israel att tillsammans med WHO skapa ett banbrytande internationellt digitalt hälsocenter, som ger högkvalitativ och innovativ vård till alla i världen

Allt fler israeler lever längre. Landet placeras nu på tionde plats av 36 OECD-länder enligt en studie. Israeler blir i genomsnitt 83,5 år. Sverige ligger på elfte plats på 83,3 år. Norge på femtonde (82,9) och Danmark på tjugonionde plats (81,4). Allt tyder på att hälsan i Israel kommer förbättras ytterligare.

Israelisk teknik gör det möjligt att på ett billigt sätt lagra energi under vattenytan.  

Den så kallade Energimotorvägen, för att förbinda Israel, Cypern och Grekland, fortsätter att utvecklas. Det kommer att bli världens längsta och djupast liggande elkabel. Samtidigt kommer planerna på en gasledning från Israels gasfyndigheter i Medelhavet till Europa allt närmare. Europa vill slippa beroendet av rysk energi och ser Israel som en viktig och säker partner.

Många israeliska araber och judar arbetar nu tillsammans för att skapa en bättre framtid. Fler arabisraeler uppmuntras att ta del av Israels högteknologiska sektor.

 Israeliska araber har alla möjligheter som landet erbjuder att ta sig till toppen av det israeliska samhället. Och en stor FN-rapport visar att även i dagens oroliga värld bevisar Israels judar, muslimer och kristna att det är möjligt att vara glad i ett demokratiskt och pluralistiskt land.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem