Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Låter sig media luras av Hamas?

Palestinier kommer att begravas i en massgrav i Khan Younis den 22 november 2023. Observera att detta inte är den aktuella massgraven som nämns i rapporten. Bilden är endast i illustrativt syfte. (Illustrationsfoto: Flash90)
Tidningar sprider påståenden från Hamas om att Israel har torterat och avrättat människor innan de begravts i massgravar.

Media som okritiskt sprider nyheten om upptäckten av massgravar utanför Nasser-sjukhuset i Khan Younis i södra Gaza, vidarebefordrar anklagelser från terrororganisationen Hamas till en svensk publik.

Redan den 28 januari rapporterade NBC News att palestinierna grävde en tillfällig massgrav utanför Nasser-sjukhuset eftersom det inte var säkert att flytta kropparna till kyrkogårdar vid den tidpunkten. Sjukhuschefen sa att de hade begravt 150 personer utanför sjukhuset “efter att kropparna hade börjat ruttna”. Kan det vara samma massgrav som media refererar till?

Samma massgrav som palestinierna grävde

Enligt GeoConfirmed, som ägnar sig åt så kallad free-source intelligence (OSINT), borde det vara samma massgrav. Med andra ord, en massgrav som grävdes av palestinierna själva för flera månader sedan – och inte av den israeliska försvarsmakten.

GeoConfirmed refererar till videor från både 25 januari, 28 januari och 3 februari dokumenterar att palestinierna grävde en massgrav vid sjukhuset.

Israeliska soldater anlände till sjukhusområdet först den 15 februari, flera veckor efter att palestinierna grävt en massgrav där. Denna information utelämnas av svensk media. GeoConfirmed betonade att fler kroppar kan ha begravts i massgraven efter att de israeliska soldaterna anlände till platsen.

 

Israels försvarsmakt (IDF) avvisar bestämt att de skulle ha placerat palestinier i en massgrav på sjukhuset.

“Felaktig information cirkulerar om en massgrav som upptäcktes på Nasser-sjukhuset i Khan Younis. Graven i fråga grävdes av palestinierna själva för flera månader sedan, sade major Nadav Shoshani, en talesman för IDF.

IDF säger att de grävt upp massgraven för att se om döda israeliska gisslan var begravda där, men att detta gjordes “försiktigt och med respekt”.

“Varje försök att beskylla Israel för att begrava civila i massgravar är en kategorisk lögn och ett exempel på en desinformationskampanj som syftar till att delegitimera Israel”, sade Shoshani.

Sydsvenskan upprepar Hamas påstående

”Närmare 300 kroppar uppges ha hittats nedgrävda vid Khan Yunis-sjukhuset Nasser i södra Gaza sedan Israels styrkor lämnat staden” skrev Sydsvenskan i ingressen och pekade indirekt ut Israel som skyldig. Sydsvenska upprepade terrororganisationens påstående med texten ”Enligt Gazas myndighet för civilförsvar har hittills närmare 300 döda kroppar grävts fram”. Att det är Hamas, som är dåligt förklädd bakom en myndighetstitel, vet Sydsvenska, men det ger påståendet en felaktig auktoritet.

”Vissa av kropparna uppges ha saknat kläder när de grävdes fram … vilket enligt en talesperson för civilförsvaret kan tyda på övergrepp eller tortyr.” Att man begravs utan kläder – tyder det på tortyr? Anklagelsen och uppgifterna kommer alltså från Hamas, som här kallar sig ”civilförsvaret”.

Israels massiva bevis om Hamas befästning på sjukhus ifrågasätts

Rättsstaten Israel misstänkliggörs däremot med skrivningar som ”Israel har försvarat sina offensiver mot sjukhus i Gazaremsan med att hävda att ledare inom terrorstämplade Hamas använt komplexen som gömställen”. Hävda.

Bevisen i form av arresteringar, filmer från gömställen, vapenlager och tunnlar samt vittnesmål och förhör är överväldigande. Ändå ger Sydsvenskan genom sina formuleringar stöd åt en av Sverige terrorklassad organisation. Okritisk förmedling av Hamas påståenden skapar judehat.

Inte heller Göteborgs-Posten hjälper läsarna att förstå att Suleiman är Hamasledare, dvs en terrorist enligt EU och de flesta västländer. ”Yamen Abu Suleiman vid Gazas civilförsvar har sagt till CNN att några av de kroppar som grävts fram hade händer och fötter bundna. – Vi vet inte om de begravdes levande eller avrättades. De flesta av kropparna var nedbrutna, sade han.”

Att Hamas vill demonisera judar genom att få oss att tro att Israel begraver folk levande – det begriper GP, men skriver som Hamas säger.

 

FN är inte bättre

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Volker Türk, är inte bättre när han indirekt sprider terroristerna i Hamas grova anklagelser vidare som en bekräftad sanning:

– Att medvetet döda civila, fångar och andra inkapabla till strid är ett krigsbrott, säger han i ett uttalande, enligt Expressen, som alltså inte heller ifrågasätter påståendet.

Upprepat medialt stöd för terror-Hamas

Men Sydsvenskan och flera andra medier ger ett intryck av att Israel är ansvarigt, som när de spred okritiska påståenden från Hamas om att Israel hade bombat Al Shifasjukhuset, trots att terrororganisationen Hamas var den enda källan.

När det framkom att Hamas hade ljugit för pressen, tystades saken ner. Det blev en liten debatt i efterhand, men utan några konsekvenser. Skadan var skedd och Hamas vann sympatier, trots lögnerna. Kommer svenska tidningsläsare fortsätta att tro på mediarapporter från den arabisraeliska konflikten?

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem