Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Cathrine har bott i Jemen, intervjuat Khamenei i Iran och lever som stolt jude i Storbritannien

Den 14 mars berättade Catherine Perez-Shakdam sin otroliga historia för organisationen Harif, som arbetar för att bevara minnet av judisk historia i arabvärlden. (Skärmdump: Harif via YouTube)
Judiska Catherine Perez-Shakdam har rötter i Spanien, växte upp i Frankrike, bodde med sin muslimska man i Jemen, deltog i konferenser med terrorgrupper i Iran och är idag en stolt jude.

Catherine Perez-Shakdam har en mycket ovanlig bakgrund. Den 14 mars berättade hon sin otroliga historia för den brittiska organisationen HARIF, som arbetar för att bevara judarnas bortglömda historia i Nordafrika och Mellanöstern, som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Få vet idag att judarna i Irak (Babylon) skrev den babyloniska Talmud och att flera stora rabbiner, läkare, tänkare och poeter kom från regionen. Även i modern tid var judarna en viktig del av det ekonomiska och kulturella livet i regionen – allt detta förändrades när omkring 1 miljon judar fördrevs, förföljdes eller mördades på 1900-talet. De flesta av dem fann sin tillflykt i Israel, där cirka 70 % av de israeliska judarna har rötter i Mellanöstern och Nordafrika.

Flydde från Spanien

Catherine Perez-Shakdam berättade via Zoom om sin familj som härstammar från Spanien, men som fick fly landet under Franco-regimen på 1930-talet. Familjen ville till det brittiska mandatet för en judisk stat i Palestina, men hamnade i Tunisien under andra världskriget. Flera familjemedlemmar dog där i koncentrationsläger. Senare reste de till Frankrike, där Catherine växte upp och lärde sig leva med den antisemitism som alltid pyr under ytan.

Accepterades inte i Jemen

Som ung flyttade hon till Storbritannien där hon träffade sin jemenitiska, muslimska make. Cathrine hade levt ett sekulärt liv och tänkte inte på religion, så när hennes man ville flytta till Jemen trodde unga Cathrine att deras äktenskap skulle kunna klara utmaningarna. Hennes mans familj förväntade sig att hon skulle anpassa sig och följa sin mans livsstil. Till att börja med togs Cathrine emot med öppna armar av sin mans familj, men snart krävde de att hon skulle radera sin identitet, för att de inte kunde acceptera att hon var jude.

Judar flydde från Jemen

I Jemen träffade Cathrine flera judar som dolde sin identitet (judarna i Jemen är några av de mest förtryckta judarna i den muslimska världen) – idag tros det finnas 3 judar kvar i landet. Judarna tvingades fly, mördades eller konvertera till islam. I Jemen upplevde Cathrine våldsam anti-israelisk propaganda på nära håll, vilket gjorde henne extremt frustrerad och arg. Cathrine tvingades bära hijab och fick dölja sin judiska identitet för alla, inklusive sina egna barn. Hon ville ut ur sitt äktenskap, men enligt jemenitisk lag skulle hon förlora sina barn om hon skilde sig och lämnade landet.

Intervjuade Irans Ayatollah

Cathrine bestämde sig för att kasta sig in i sitt arbete som journalist och skrev om Saudiarabiens kränkning av mänskliga rättigheter. Den iranska regimen intresserade sig för hennes journalistiska arbete. Cathrine såg det som en möjlighet att ge sitt liv en mening mitt i en kaotisk tid. 2017 var hon den enda västerländska journalisten som fick intervjua Ayatollah Khamenei och Irans nuvarande president Ibrahim Raisi.

Konferens med terrorister

Cathrine deltog i Irans årliga konferens om palestinierna, där terroristledningen för de iranskstödda terroristgrupperna Hamas och Hizbollah deltog. Hon tog också kontakt med Irans “Goebbels” Nader Talebzadeh, som utbildats i USA. Cathrine var rädd att hennes identitet skulle upptäckas under hennes resor till Iran. Därför var hon tvungen att spela dum och säga och göra vad som behövdes. Cathrine kom regimens högsta ledning väldigt nära, men valde att bryta med dem, eftersom hon inte kände sig trygg.

Iran öppen med förintelse av judarna

Cathrine blev chockad över hur öppet den iranska regimen talar om att förinta Israel och alla judar. Cathrine har varnat för att Iran har planer på att mörda judiska ledare i världen, men är frustrerad över att hotet inte tas på allvar. Hon är också mycket oroad över Irans kärnkraftsprogram och konsekvenserna för Israel, mot bakgrund av det pågående upproret i Iran. Det beror på att regimen, enligt Cathrine, inte värdesätter människoliv och odlar både dödskult och martyrskap. Cathrine drömmer om att Israel och Iran en dag ska bli vänner, som de var under Shaen, då flera israeliska familjer bodde i Iran.

Idag arbetar Cathrine som kommentator i Storbritannien och är en stolt jude och sionist.

Hela intervjun är här:

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem