Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

“Det är dags för Israel att ta upp kampen med Iran direkt.”

Irans högste ledare i Syrien och Libanon dödades i ett attentat i Damaskus den 1 april 2024. (Foto: SANA)
Iran kan inte längre komma undan med sina attacker mot Israel och försök att destabilisera hela Mellanöstern, anser David M. Weinberg.

Det riktade attentatet i Damaskus den 1 april – som Israel påstås ligga bakom – mot den iranske generalen Mohammad Reza Zahedi, chef för det iranska revolutionsgardets styrkor i Syrien och Libanon, var ett nödvändigt slag mot Iran, skriver David M. Weinberg i en kommentar i tidningen Israel Hayom.

Han menar att Israel efter massakern den 7 oktober inte längre kan nöja sig med att bara bekämpa iranska ombud, miliser som attackerar och hotar Israel å Irans vägnar, utan att de också måste attackera den iranska regimen direkt för dess hot mot Israel och försök att destabilisera hela Mellanöstern.

Iran använder ombud i form av Hizbollah, Hamas, Islamiska Jihad, Houti och andra miliser för att attackera och hota Israel. Det är så de försöker undvika en direkt konfrontation med Israel. Weinberg tycker inte att de ska komma undan med det.

Han anser att en attack mot Iran direkt, som mordet i Damaskus, sänder en kraftfull signal till Iran att man inte kommer att undkomma sina attacker mot Israel och försök att destabilisera regionen – även om man använder ombud. För dem som inte har följt med, här är en lista över Irans “synder” under de senaste åren:

 • Iran är i färd med att bygga en shiitisk landbrygga som sträcker sig från Persiska viken till Medelhavet. Detta inkluderar stora delar av Irak, Syrien och Libanon och kontrolleras av det iranska revolutionsgardet och deras Quds-styrka, olika shiamiliser och Hizbollah. Denna korridor ger Iran en bred strategisk bas för aggression i hela regionen.
 • Iran etablerar flygbaser och flottbaser vid Medelhavet och Röda havet, och särskilt i Syrien, för att projicera regional makt. EU har också trappat upp sina trakasserier av internationell sjöfart och västerländska marina operationer i Persiska viken. Iranska drönare och missiler hotar den civila luftfarten i regionen.
 • Irans proxyarmé i Jemen, Houthi-milisen, försöker ta kontroll över Afrikas horn och inloppet till Röda havet – ett kritiskt och strategiskt område för internationell sjöfart. Under de senaste månaderna har huthierna mer än 40 gånger attackerat kommersiell sjöfart i Röda havet och Adenviken, där omkring 15 procent av världens sjöburna handel vanligtvis passerar.
 • Över 100 amerikanska soldater fick traumatiska hjärnskador när Iran avfyrade en ballistisk missil mot amerikanska styrkor i Irak för fyra år sedan. Förra året attackerade iranska ombud i Jemen en bas i Förenade Arabemiraten där amerikanska trupper bodde. Iranska ombud har också attackerat amerikanska mål i de kurdiska områdena i Irak och Syrien. Dessa attacker är en del av Irans planer på att driva ut USA ur Mellanöstern och tvinga USA:s partners i regionen att böja sig för dem.
 • Iran försöker underminera länder i Mellanöstern som är allierade med väst, inklusive Saudiarabien, Egypten och Jordanien. De försöker specifikt underminera den hashemitiska regimen i Jordanien för att få tillgång till Israels längsta gräns (mot Jordanien) och därifrån kunna tränga in i hjärtat av Israel. Den här månaden var Israel tvunget att skicka trupper till norra Jordandalen efter indikationer på att irakiska shiamiliser som stöds av Iran planerade att invadera Israel via Jordanien för att utföra ett storskaligt terrorangrepp mot de israeliska samhällena nära gränsen, så som Hamas gjorde i södra Israel den 7 oktober förra året.
 • Iran hotar Israel med krig och utplåning. Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, hänvisar regelbundet till Israel som en cancer i Mellanöstern som måste avlägsnas och talar om en fullständig befrielse av Palestina (vilket betyder att förinta Israel) genom helig jihad.
 • Iran har beväpnade fiender längs Israels nordligaste gräns (Hizbollah, men också en gren av Hamas i Libanon), i södra Israel (Hamas och Islamiska Jihad) och terroristgrupper på Västbanken. Man har utrustat Hizbollah med en arsenal på över 150 000 raketer riktade mot Israel. Den har försett Hamas med vapen och raketer som har lett till flera stora konfrontationer med Israel under det senaste decenniet. Sedan den 7 oktober har Hizbollah avfyrat flera tusen raketer mot Israel och tömt övre Galiléen på människor. Dessa attacker har dödat tio israeliska soldater och åtta civila.
 • Det råder oenighet om hur mycket Iran visste i förväg om massakern den 7 oktober, men Hamas skulle inte ha kunnat genomföra en sådan attack utan den systematiska hjälp de har fått från Iran i årtionden. Flera iranska ledare har skrutit om att de var inblandade i planeringen av attacken och uppbyggnaden av Hamas styrkor.
 • I Hamas stora nätverk av underjordiska tunnlar på Gazaremsan har IDF hittat vapen, teknologi, pengar och dokument som bevisar hur Iran finansierade och tränade Hamas.
 • Iran sponsrar terrorism mot västerländska, israeliska och judiska mål över hela världen. Detta inkluderar att tillhandahålla finansiering, logistiskt stöd, planering och personal. Iran har ett aktivt terroristnätverk av ombud, agenter och sovande celler över hela världen. Iran har hotat att släppa lös dem mot judiska och israeliska mål som svar på mordet på Zahedi.
 • Iran håller på att bygga upp ett långsiktigt militärt kärnvapenalternativ, med kärntekniska anläggningar djupt under jorden och djupt inne i bergen. Enligt Internationella atomenergiorganet IAEA har Iran anrikat uran med en renhet som närmar sig atombombens (84 procents renhet, vilket är nära de 90 procent som krävs för atombomben) och har under de senaste månaderna tredubblat produktionen av uran av vapenkvalitet, vilket beräknas vara tillräckligt för att producera sex kärnvapen inom fyra veckor.
 • Iran håller på att utveckla en formidabel arsenal av långdistansrobotar, inklusive ballistiska robotar, kryssningsrobotar och interkontinentala ballistiska missiler (ICBM). Den senaste iranska ICMB, kallad “Khorramshahr”, verkar vara baserad på den nordkoreanska missilen BM25 och har en räckvidd på 3500 kilometer. Hela Irans ballistiska missilprogram bryter mot FN:s säkerhetsråds förbud
 • USA:s president Joe Biden har liksom sina föregångare lovat att han aldrig kommer att tillåta Iran att skaffa kärnvapen. Men USA:s militära ledare säger nu bara att USA “står fast vid sitt åtagande att Iran inte ska använda kärnvapen”. Detta tyder på att Biden-administrationen nu är beredd att tolerera att Iran utvecklar kärnvapen så länge vapnet inte används.
 • Iran ger Ryssland attackdrönare för president Putins krig mot Ukraina. Experter antar att Iran i gengäld kommer att få sofistikerad rysk militär teknologi, såsom luftförsvar och stridsflygplan, för sina krig mot Israel och pro-västliga arabiska regimer i Mellanöstern.
 • Sammantaget stärker Iran sina band med Ryssland och Kina som en del av en enad front mot vad de kallar den “Store” – USA och “Little” – Israel.

Sammantaget stärker Iran sina band med Ryssland och Kina som en del av en enad front mot vad de kallar den “Store” – USA och “Little” – Israel.

Weinberg anser att USA saknar en strategi för att motverka de iranska mullornas ondskefulla planer och hegemoniska ambitioner över Mellanöstern. Israel, å sin sida, har inte råd att ignorera Irans kniptångsmanöver, där man försöker omringa den judiska staten med hot från alla håll – mot sitt slutliga mål att utplåna landet.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem