Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

EU-parlamentet fördömer uppmaningar till terror i palestinska skolböcker – kräver att EU fryser biståndet

I palestinska skolböcker lär man eleverna att bli martyrer. (Illustrationsfoto: Kristian Buus/Flickr)
EU-parlamentet kräver att EU fryser medel för den palestinska myndighetens läroplan tills de är anpassade till Unescos standarder.

MIFF har i flera år rapporterat att den palestinska myndigheten (PA) missbrukar internationellt bistånd (inklusive svenskt bistånd) för att träna barn att offra sina liv i terrorattacker mot israeler. Israel har gånggång visat på att uppviglingen i skolorna är ett av de största hindren för fred.  

Men böckerna har även kritiserats för uppvigling, våld och delegitimering av Israel i EU:s egna granskningar gång på gång.

MIFF räknade ut att Sverige totalt bidragit med 36 miljarder kronor under 25 år till palestinierna, varav en del har gått till utbildning av barn. Men nu ser det äntligen ut som att Tidöpartierna minskar bidragen rejält. Ändå fortsätter skattebetalarnas miljarder att strömma in i PA:s kassa.

EU:s hittills starkaste fördömande

Den 10 maj antog en stor majoritet i EU-parlamentet sitt hittills starkaste fördömande av PA:s läroplan för jihadskolan: – Vi fördömer att det problematiska och hatiska innehållet i palestinska skolböcker och studiehäften fortfarande inte har tagits bort. Vi betonar att utbildning och elevers tillgång till fredliga och objektiva läroböcker är avgörande, särskilt med tanke på det ökande antalet tonåringar som är inblandade i terrorattacker, skriver EU-parlamentet i sitt uttalande.

Ny resolution med krav

Nu har EU-parlamentet återigen antagit resolutioner som fördömer PA för att ha lärt barn om terror, våld, antisemitism och hat i deras skolplan, skriver Jewish News Syndicate (JNS). 

I resolutionerna kräver EU att PA: – Tar bort alla antisemitiska referenser, hets till hat och våld. 

Till skillnad från tidigare resolutioner, där EU nämnde uppvigling till våld utan att kräva att PA tar bort antisemitism från deras skolplan, kopplar EU i sina nya resolutioner uttryckligen innehållet i EU-finansierade skolböcker till ” tonåringars ökande inblandning i attacker av terroristverksamhet.”

Fryser stödet till skolor

Europaparlamentet insisterar på att EU ska frysa sitt PA-stöd tills skolans läroplaner är anpassade till Unescos standarder och uppmanade EU:s myndigheter att förhindra finansiering av “aktiviteter som uppmuntrar till hat och våld”, i linje med EU:s strategi för att bekämpa antisemitism.  

De senaste EU-resolutionerna har antagits utifrån en rapport som ger rekommendationer om hur EU bör definiera sin relation till PA.

Det är andra gången på bara två månader som EU antar resolutioner som fördömer PA:s förgiftning av barns själar.

EU:s resolutioner mot PA fick stöd från EU-parlamentariker över hela det politiska spektrumet i Bryssel.

Inga förändringar i läroplanen

Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se), är en israelisk NGO som granskar innehållet i skolböcker från hela världen. Innan EU-parlamentets senaste resolution antogs informerade IMPACT-se ledamöterna i EU-parlamentet om att PA, trots löften om reformer, inte har gjort ändringar i skolans läroplan.

– Vi berömmer EU-parlamentet för att det har tagit en så tydlig och viktig ståndpunkt. Än en gång har de lyft fram det fruktansvärda hat och hets till terror som fortsätter att genomsyra palestinska skolböcker, säger vd för IMPACT-se, Marcus Sheff.

– Inblandningen av så många unga palestinier under den senaste vågen av våld i PA-kontrollerade Jenin visar på de dödliga resultaten av indoktrineringen i PA:s skolböcker. Det är avgörande att Europaparlamentets oro följs upp av snabba och konkreta åtgärder. Underlåtenhet att göra det kommer att få tragiska konsekvenser för generationer av palestinska barn, tillade Sheff.

Artikeln skriven av Rika Greenberg miff.dk, men ändrad till svenska förhållanden.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem