Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

FN-chefernas antisemitiska uttalanden om Jenin

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att FN blir utnyttjat av Hamas. (Foto: Europeiska unionen 2017 - Europaparlamentet)
Tre höga FN-chefer fördömde igår Israels rätt att försvara sig mot terrorism som syftar till att utplåna världens enda judiska stat. Fördömandena är ett brott mot FN:s egna stadgar och kallas antisemitism.

Den två dagar långa israeliska operationen kom efter en rad dödliga terrorattacker från Jeninområdet, som är centrum för terrorism på Västbanken. Trots strider i bebyggelsen var inga av dödsfallen civila, men några av de dussintals skadade var icke-stridande, sa Israels försvarsstyrkor (IDF). En israelisk soldat dödades.

IDF beslagtog stora mängder vapen, sprängämnen och annan militär utrustning under operationen, inklusive en del lagrad i en moské.

FN-chefen Guterres fördömde Israel

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa under en pressträff på torsdagen vid FN:s högkvarter i New York att han “fördömer starkt alla våldshandlingar mot civila.” Han ansåg att “i den här situationen fanns det ett överdrivet våld som användes av israeliska styrkor.” 

“Jag uppmanar återigen Israel att följa sina skyldigheter enligt internationell lag … och endast använda proportionellt våld”, sa Guterres. Genèvekonventionerna tillåter dock strider i städer och att angreppets mål ska vara stridande.

Guterres ”brottsbekämpning”

“Användningen av luftangrepp är oförenlig med genomförandet av brottsbekämpande operationer.” Att det föreligger ett väpnat, låggradigt krig mot Israel, anser inte Guterres. Polisiära insatser borde räcka, men de palestinska myndigheternas polis har inte kunnat eller velat stoppa terrorismen, vilket de är skyldiga till enligt Osloavtalen.

“Jag förstår Israels legitima oro över dess säkerhet men upptrappning är inte svaret”, tillade han. Vad som skulle få jihadisterna att acceptera en fred, nämnde han inte. Experten Anders Persson bedömde att det fanns ”klara militära skäl för offensiven i Jenin”.

Albaneses anklagelser om krigsförbrytelser

På onsdagen anklagade FN:s särskilda rapportör för palestinierna, Francesca Albanese, Israel för att ha begått möjliga krigsförbrytelser under Jeninoperationen. Albanese har en historia av antisemitism och hätsk retorik mot den judiska staten. Hon lägger hela skulden för kriget på Israel.

Albanese sade att det inte fanns någon rättslig motivering för Jenin-operationen. Hon nämnde inget om palestinsk terrorism, terrorgrupper i Jenin, att de dödade var stridande eller att IDF återfann stora mängder vapen i civila byggnader i Jenin.

”Helt skild från sanningen”

Israels FN-ambassadör, Gilad Erdan, kritiserade Guterres uttalanden som “skamliga, långsökta och helt verklighetsfrånvända.”

“Gång på gång ignorerar FN:s generalsekreterare brutal palestinsk terror och försummar att fördöma det kallblodiga mordet på oskyldiga civila”, säger Erdan till The Times of Israel. “Men när man diskuterar defensiva IDF-aktioner som enbart syftar till att avveckla terrorinfrastrukturen, är generalsekreteraren snabb att utfärda omfattande fördömanden av Israel, helt skild från sanningen.”

Fakta om antiterroraktionen

Den amerikanska judiska kommittén (AJC) sa att “Fakta talar för sig själva: Som svar på en våg av terrorattacker riktade från Jenin och mitt i ett tätbefolkat område, slutförde Israel framgångsrikt sitt uppdrag – att beslagta hundratals sprängladdningar, stänga vapenlaboratorier, neutralisera 12 terrorister i eldstrider.”

Turk: ingen väpnad konflikt

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Turk sa i tisdags att omfattningen av Jenin-operationen “är mer allmänt förknippade med utförande av fientligheter i väpnade konflikter, snarare än brottsbekämpande”, sade han. “Användningen av luftangrepp är oförenlig med regler som är tillämpliga på genomförandet av brottsbekämpande operationer.  

I ett sammanhang av ockupation kan dödsfallen till följd av sådana luftangrepp också uppgå till uppsåtliga mord, sade han.  

Turk bortsåg från att de palestinska ledarna inte har accepterat fred i utbyte mot en egen stat och att jihadisterna bedriver ett krig mot Israel. Han menade att Israels “bekämpning av terrorism” hindrar dem från att använda vissa medel.

Antisemitismen i FN

Israel och USA har länge klagat på att FN:s generalförsamling och rådet för mänskliga rättigheter för partiskhet och, i vissa fall, antisemitism. 

De främsta FN:s människorättstjänstemän som är involverade i den israelisk-palestinska konflikten har gjort ett antal antisemitiska uttalanden, och generalförsamlingen fördömde Israel mer än alla andra länder tillsammans förra året.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!