Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Här avslöjas lögner och halvsanningar om Gaza och Hamas

Raketer skjuts från tätbefolkade områden på Gazaremsan mot civilbefolkningen i Israel. (Foto: Flash90)
Har du tips på andra lögner och halvsanningar? Skriv till info@miff.se. Sidan uppdateras hela tiden.

“Bilder från Gaza kommer från oberoende källor”

Hamas kontrollerar nyhetsbevakningen från Gaza. Nästan alla bilder och videor som kommer via utländska nyhetsbyråer, och som används i svenska medier, levereras av lokala palestinier som antingen stödjer Hamas eller fruktar Hamas. Så har det varit i många år, påpekar Matti Friedman, en kanadensisk-israelisk journalist som tidigare arbetat på nyhetsbyrån AP.

“Israel hämnas enligt principen öga för öga, tand för tand”

Israels militära operationer mot Hamas och Islamiska Jihad i Gazaremsan är ingen hämnd, utan syftar till att förstöra terrororganisationernas militära kapacitet. Syftet är att göra det omöjligt för terroristerna att upprepa en brutal och bestialisk massaker som den vi såg den 7 oktober. Israel vill också avskräcka andra aktörer som planerar attacker och förintelse (särskilt Iran och Hizbollah).

“Ett öga för ett öga” är möjligen en straffprincip i Hammurabis lag, men inte enligt den judiska Toran. “Ett öga för öga” är här en ersättningsprincip, ett öga måste ersättas med värdet av ett öga. Anklagelser om att detta motiverar en judisk hämnd är en av de mest genomgripande antisemitiska attackerna mot judisk lagstiftning under århundradena. 

I judisk tradition är “öga för öga” en human ersättningsregel som kan jämföras med den bästa och mest humana i dagens moderna lagstiftning, skrev advokat Jan Benjamin Rødner i MIFF:s styrelse.

“Gaza håller på att få slut på bränsle, mat och medicin”

Detta är en lögn. I åratal har Hamas byggt upp lager av bränsle, mat och medicin, förutom ammunition och vapen, skrev New York Times den 27 oktober. De baserade slutsatsen på arabiska och västerländska källor. Hamas har tillräckligt med material i lager för att kämpa i tre till fyra månader utan nya förnödenheter, säger en hög libanesisk källa till den amerikanska tidningen. Hamas förvarar sina lager i underjordiska anläggningar, utan att ge civilbefolkningen tillträde.

Hamas sägs tillhandahålla bränsle till sjukhusens generatorerna. Det beror på att Hamas har byggt ledningscentraler under sjukhusen, och därför är intresserade av att sjukhusen inte ska evakueras.

“FN:s fredsbevarande styrkor borde skickas till Gaza”

Efter andra Libanonkriget 2006 har FN-styrkor i södra Libanon haft mandatet att förhindra den militära uppbyggnaden av terrororganisationen Hizbollah. FN har helt misslyckats med sitt ansvar och nu har denna Irankontrollerade terroristgrupp 150 000 raketer riktade mot israeliska städer.

“Hamas är inte Palestina”

Hamas har länge varit den mest dominerande politiska gruppen i Palestina. Den palestinska självstyrande myndigheten (PA) har inte heller tagit avstånd från massakern den 7 oktober, utan tvärtom påpekat att utrotningen av judar är en del av muslimernas religiösa plikt

PA kontrolleras av presidenten Mahmoud Abbas Fatah-rörelse. Efter massakern den 7 oktober finns det många exempel på Fatah-ledare som uttryckt stöd för massakern, och på Västbanken tas palestinska barn med till firandet av massakern. “[Hamas-]hjältarnas blod kommer att vara en förbannelse som tar bort ockupanten [Israel]”, säger Mahmoud Al-Aloul, Fatahs vice ordförande.

“Israel bryter mot internationell lag”

Det är Hamas som begår krigsförbrytelser, inte Israel. Ja, Hamas måste ställas till svars för tredubbla krigsförbrytelser. Deras barbariska attacker mot israeliska städer är ett krigsbrott.

Deras användning av civila i Gaza som mänskliga sköldar och deras övertagande av moskéer, skolor och sjukhus som baser för militära operationer och förvaring av vapen är ytterligare ett krigsbrott.

Och deras sätt att hindra civilbefolkningen från att evakuera krigszonen (minst ett fall av bombning av en civil evakueringskonvoj med över 80 döda), representerar ett tredje lager av krigsförbrytelser.

“Vapenvila nu är det enda rätta”

Berätta det för Hamas, som startade kriget och fortsätter att attackera Israel med raketer varje dag! En vapenvila nu skulle vara en seger för de radikala islamistiska angriparna och ett nederlag för Israel. Uppmaningen om en omedelbar vapenvila är avsedd att neutralisera Israel, lämna det exponerat och försvagat inför de nästa attackerna som säkert kommer från Hamas, Hizbollah och andra ombud från Islamiska republiken Iran.

“Hamas representerar inte palestinierna i Gaza”

Palestinierna i Gaza gav Hamas en valseger 2006. Tiotusentals palestinier i Gaza har ställt upp som terrorister för Hamas. Hundratusentals palestinier i Gaza jublade efter massakern på 1 400 israeler den 7 oktober. Läs mer i artikeln Tio myter som måste slås sönder om Israels försvarskrig. “Detta betyder inte att Israel kan eller bör betrakta varje palestinskt hushåll i Gaza som ett mål. Absolut inte. Men det betyder att de sentimentala känsloutbrott som ska försköna de många onda palestinierna, bakbinda Israel i en tid av krig och försvaga västerländsk beslutsamhet att stödja Israel – är helt malplacerade.”

“Det faktum att fler palestinier än israeler dödas måste betyda att Israel måste fördömas”

De allra flesta palestinier som dödats under de senaste decennierna är terrorister. De allra flesta  israeler som dödades under samma period är civila. Den stora majoriteten av dödade palestinier är terrorister av den typ som utförde massakern den 7 oktober i Israel. Läs mer i artikeln Lögn, förbannad lögn och mediastatistik.

“Nästan hälften av bostäderna på Gazaremsan har förstörts”

Norges statsminister Jonas Gahr Støre påstod i statsmedieTV NRK Dagsrevyn att ”nästan hälften av byggnaderna är förstörda”. Men MIFF påpekade att av de totalt 410 000 bostäderna på Gazaremsan, uppgav FN at Hamas uppgett att 16 441 var förstörda. Om man ska tro på Hamas, vilket man inte ska, var 6,8% förstörda. Støre erkände felet.

“Hamas är en motståndsrörelse som ´Hjältarna från Telemarken´ under andra världskriget”

Hamas är inte en palestinsk befrielseorganisation, såsom palestinagrupper hyllar dem, utan en jihadistisk terroristorganisation med målet att upprätta ett stort kalifat precis som Islamiska staten. När de talar om “befrielsen av Palestina” är det bara ett steg mot detta mål. Deras slutmål är att föra alla människor i världen “under islams skugga” (artikel 6 i stadgan).

Att jämföra Hamas med norska motståndsrörelsen under andra världskriget är fruktansvärt och en förnedring av hemmafronten under andra världskriget. Norska motståndsmän dödade inte civila vare sig av militära skäl eller för religiösa mål för att skaffa sig en biljett till paradiset eller för underhållning. I Gaza firas våldtäkterna och morden på barn, kvinnor och män. Hamas-terroristerna är stolta över att förödmjuka och tortera sina fiender på det mest skamliga sätt. Hamas-soldaterna är fega och ohederliga och attackerar försvarslösa civila istället för att slåss soldat mot soldat.

”Hjältarna från Telemarken” kämpade mot en nazistisk ideologi där judehat var en mycket dominerande faktor. Samma ideologi genomsyrar Hamas och hat mot judar. Träning i jihad är en del av läroplanen i palestinska skolor.Hamas mål är att förinta Israel. Det blir ingen fred förrän Hamas erkänner Israels rätt att leva med säkra gränser.

“Hamas krigare”

Även om de flesta kallar Hamas för en terrororganisation, fortsätter svenska medier att tala om terroristerna från Hamas och Islamiska Jihad som “krigare”.

“Gaza är världens största fängelse”

Före den 7 oktober lät Israel tusentals palestinier från Gaza komma in i Israel för att arbeta. Under de senaste åren har Israel mångdubblat antalet arbetstillstånd för palestinier i Gazaremsan. Många tjänade tio gånger mer i Israel än i Gaza, rapporterade MIFF i augusti 2022. Enligt OCHA passerade 121 000 gränsen in och ut ur Gaza i augusti 2023, vilket var ett rekord.

Palestinierna på Västbanken och Gazaremsan har haft en tydlig ökning av FN:s Livsvillkorsindex (Human Development Index, HDI) under perioden 2004 till 2021. År 2021 var det genomsnittliga HDI-indexet världen över 0,722 poäng. Flera av regionerna i den palestinska myndigheten ligger över denna nivå – Salfit, Ramallah, Al-Bireh och Jericho på 0,727 och Jenin, Tubas, Tulkarm, Nablus och Qalqilya på 0,723. Östra Jerusalem ligger strax under det globala genomsnittet (0,721). Regionerna med lägst levnadsvillkor, Gaza City och North Gaza (0,699), har också haft en tydlig tillväxt sedan 2004 (då var nivån 0,638).

“Gaza är hermetiskt tillslutet”

Israels fiender har hävdat att Gaza är hermetiskt tillslutet sedan flera år. Men efter att Israel i praktiken stängt av försörjningen efter massakern den 7 oktober, klagar samma personer över att försörjningen nu har upphört! Var finns logiken? Här avslöjar de sin egen årslånga lögn. Israel har levererat el, vatten, bränsle och alla varor som inte kan missbrukas militärt genom gränsstationerna.

Hamas-ledningen bor i lyxiga villor, kör dyra bilar och äter på lyxrestauranger. Och de bor inte ens i Gaza. Hamas högsta ledning bor bland annat i Qatar och Egypten där de lever gott med sina tillgångar på flera miljarder kronor.

“Gaza är under blockad”

Före den 7 oktober var Gazaremsan inte under blockad, bara en vapenblockad. Hundratals lastbilar med varor och mediciner gick från Israel till Gaza varje dag. El och vatten levererades. Vilken annan nation skulle ha behandlat sin fiende på samma humana sätt? 

Tiotusen palestinier på Gazaremsan arbetar för den israeliska modeindustrin, rapporterade en saudiarabisk nyhetsbyrå 2022

Efter den 7 oktober är Gaza under blockad. “Blockad är en laglig metod för krigföring. Men om civilbefolkningen utsätts för svält eller liknande har man skyldighet att släppa in hjälpsändningar. Denna skyldighet blir inte aktuell förrän en tid har gått. En slutlig bedömning kan därför inte ske ännu”, skriver Arne Willy Dahl, tidigare chefsjurist för norska försvarsmakten.

Israel har gått med på att släppa in humanitära förnödenheter via Egypten. För en mer detaljerad juridisk diskussion om blockaden, läs artikeln av professor Avi Bell.

“Gaza är ockuperat”

Israel drog sig helt tillbaka från Gazaremsan 2005, alla boende och alla soldater. De som anklagar Israel för att ockupera Gazaremsan använder en helt annan definition av ordet än vad som är brukligt. De kan hänvisa till “FN säger att Gaza är ockuperat”, men det betyder inte att det är sant. FN-systemet har under flera decennier använts av palestinierna och deras allierade bland arabiska, muslimska och icke-demokratiska länder för att kritisera och fördöma Israel på orättvisa grunder.

“Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden”

Stockholm stad har inte lika hög befolkningstäthet som Gazas 6060 invånare per kvadratkilometer, men ändå 4539. Majorna i Göteborg har högre befolkningstäthet än Gaza med 7250, Rosengård 10 040 och Östermalm 34 321 invånare per kvadratkilometer. Paris t. ex. har en ungefär lika stor totalbefolkning som Gaza, men mer än 3 ½ gånger så hög befolkningstäthet – 20 580.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem