Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

7 oktober-offren stämmer UNRWA på 10 miljarder kronor

En drönarvideo från den 14 maj visar beväpnade palestinier bredvid FN-bilar utanför en UNRWA-anläggning på södra Gazaremsan. (Foto: IDF)
– UNRWA och dess ledare är medskyldiga till morden på mina barn och min familj, säger en av de sörjande som är inblandad i rättegången.

Mer än 100 offer och anhöriga till den brutala Hamasattacken den 7 oktober har stämt FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) med ett krav på 10 miljarder svenska kronor i skadestånd, och anklagar FN-organisationen för att ha bidragit till terrorgruppens attack, skriver Times of Israel.

I stämningsansökan, som är inlämnad i New York i USA, hävdas att UNRWA har tillåtit Hamas att använda deras anläggningar. I stämningsansökan påpekas också att de genom att betala sina anställda i amerikanska dollar också hjälpt till att finansiera Hamas.

De som stäms i den 167-sidiga stämningsansökan är UNRWA, liksom sju av dess tidigare och nuvarande ledare, inklusive den nuvarande chefen Philippe Lazzarini.

UNRWA låter Hamas använda deras lokaler

I stämningsansökan hävdas att UNRWA, som samordnar nästan all hjälp som kommer in till Gaza, tillåter Hamas att använda sina anläggningar för att lagra vapen, tillåter tunnlar och kommandocentraler under sina anläggningar, och att de finansierar Hamas genom att insistera på att deras anställda ska betalas i amerikanska dollar.

Under den period som omfattas av stämningen betalade UNRWA sina anställda på Gazaremsan en miljard US-dollar (10 miljarder kronor). Eftersom de anställda inte kunde spendera dollar i Gaza, där israeliska shekel används, var de tvungna att omvandlas på Hamaskontrollerade växlingskontor. De tog en provision, som kärandena anser hjälpte till att finansiera Hamas.

Provisionen sägs ha legat på så mycket som 10-25 procent av transaktionen, vilket “säkerställde att en förutsägbar andel av UNRWA:s löner gick till Hamas”. Dessutom använde Hamas de dollar de fick, för att betala smugglare för vapen, sprängämnen och annat terroristmaterial, enligt stämningsansökan.

“en förutsägbar andel av UNRWA:s löner gick till Hamas”

Dessutom menar de att UNRWA hjälpte Hamas genom att tillåta terroristgruppen att använda sina anläggningar, inklusive skolor och andra byggnader, för att lagra vapen eller ha kommandocentraler, baserat på antagandet att dess lokaler “var okränkbara” och därmed immuna mot attacker från Israel.

De klagande anklagar också UNRWA för att använda Hamas-godkända läroböcker, som “indoktrinerar barn från en ung ålder in i en dödskultideologi av hat och folkmord” och för att producera nya rekryter till terroristgruppen.

“Hamas utförde inte dessa grymheter utan hjälp. De anklagade varnades gång på gång för att deras politik gav direkt stöd till Hamas. Trots dessa varningar fortsatte de med samma policy”, står det i stämningsansökan.

UNRWA-medarbetaren Faisal Ali Mussalem al-Naami (i svart) kidnappar kroppen av en israelisk man den 7 oktober.

Den 7 oktober ledde Hamas 3000 terrorister i en attack mot Israel där omkring 1200 människor dödades, de flesta civila, och tusentals skadades. Dessutom kidnappades 251 personer till Gazaremsan. Det finns fortfarande 120 gisslan kvar.

Den Chicago-baserade advokatbyrån MM-Law LLC och den New York-baserade firman Amini LLC har lämnat in stämningsansökan på uppdrag av 101 offer och deras familjer.

Förutom Phillippe Lazzarini är de övriga åtalade antingen de nuvarande eller tidigare UNRWA-ledarna Pierre Krähenbühl, Filippo Grandi, Sandra Mitchell, Margot Ellis, Gréta Gunnarsdóttir och Leni Stenseth. Stenseth är norrman, tidigare ambassadör i Libanon och UNRWA-chef i Gaza.

En av dem som är inblandade i rättegången är 84-årige Ditza Heiman, som kidnappades av terrorister den 7 oktober och släpptes i en gisslanuppgörelse 53 dagar senare. Efter frigivningen sa hon att mannen som höll henne fången var lärare på en UNRWA-skola.

– Det faktum att Hamas styrde Gaza är inte en ursäkt för UNRWA att anställa och finansiera terrorister. Tvärtom borde det ha fått UNRWA att vidta extra försiktighetsåtgärder för att undvika det, säger Heiman.

“att Hamas styrde Gaza är inte en ursäkt för UNRWA”

Andra målsägande är Gadi och Reuma Kedem, som förlorade sin dotter, svärson Yonatan och sina tre barnbarn Shahar, Arbel och Omer den 7 oktober. De dödades alla av Hamas-terrorister i sitt hem i kibbutzen Nir Oz. Yonatans mamma Carol dödades också samma dag.

“Det finns ingen smärta i världen som kan jämföras med att begrava sina barn och barnbarn som dödats och strypts i sina egna hem. Det enda vi kan göra är att kämpa för att de som var ansvariga för att stärka Hamas ska ställas till svars, säger Gadi Kedem.

“kämpa för att de som var ansvariga för att stärka Hamas ska ställas till svars”

Gadi fortsätter:

– UNRWA stärkte Hamas, överförde pengar och finansierade dödandet, samtidigt som de var en fullfjädrad partner i Hamas-terroristernas framväxt. UNRWA och dess ledare är helt delaktiga i morden på mina barn och min familj.

Israel har också anklagat UNRWA, som är den största arbetsgivaren i de palestinska områdena, för att blunda för Hamas aktiviteter och anställda som aktivt stöder terrorgruppen. I februari hävdade Israels försvarsminister Yoav Gallant att minst 12 procent av de 13 000 UNRWA-anställda på Gazaremsan hade kopplingar till Hamas eller andra terroristgrupper.

Han påstod också att minst 12 UNRWA-anställda aktivt deltog i massakern den 7 oktober och att minst 30 andra underlättade gisslantagningen och plundringen av israeliska samhällen.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem