Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Ulf Cahn anställs som kommunikationschef hos MIFF Sverige.

Premiärminister Naftali Bennett talade till FN:s generalförsamling

Israels premiärminister Naftali Bennett i Knesset. (Foto: Haim Zach / GPO)

Israels premiärminister höll sitt första tal till FN:s generalförsamling på måndag den 27 september 2021. Han upprepade flera gånger att Israel är ett “fyrtorn i ett stormigt hav” och en ledstjärna för ljus och frihet. Landet är en demokrati med mångfald som bidrar till världens utveckling med sina innovationer.

Ett moraliskt val för Israel

Efter drygt 100 dagar som premiärminister kunde han påpeka för världens ledare ”Att attackera Israel gör dig inte moraliskt överlägsen. Att bekämpa den enda demokratin i Mellanöstern får dig inte att ”vakna upp”. Att anta klyschor om Israel utan att bry sig om att lära sig de grundläggande fakta, ja, det är helt enkelt lathet. Varje medlemsland i denna byggnad har ett val. Det är inte ett politiskt val, utan ett moraliskt val. Det är ett val mellan mörker och ljus. ”

Tackade för stödet mot antisemitism

Bennett tackade de 38 länder, däribland Sverige, som valde bort förra veckans Durban IV-konferens. Den första Durbankonferensen 2001 övergick till antisemitism och anti-israelisk partiskhet. ”Denna konferens var ursprungligen avsedd att vara mot rasism, men under åren förvandlats till en konferens av rasism, mot Israel och det judiska folket. Jag tackar de 38 länder som valde sanningen framför lögner och skippade konferensen.”

Premiärministern tackade särskilt USA för att vara en “långvarig, pålitlig vän”, och ett tecken på detta var veckans beslut att finansiera Iron Dome-batterier för drygt 1 miljard dollar.

Bennett ansåg att alltför länge har Israel definierats av krigen med grannländerna. Men,”Israelerna vaknar inte på morgonen och tänker på konflikten. Israeler vill leva ett gott liv, ta hand om sina familjer och bygg en bättre värld för våra barn ”, sade han. Ibland behöver vi dock lämna våra jobb, säga adjö till våra familjer och skynda till slagfältet för att försvara vårt land, precis som mina vänner och jag har fått göra. De ska inte dömas för det.” Israeler, sa Bennett, är ”fast beslutna att se framåt, att bygga en ljusare framtid”.

Hotet från iranska kärnvapen

Israel står emellertid inför ett hot från iranska kärnvapen, fortsatte Bennett.”Irans kärnvapenprogram är på en kritisk punkt”, varnade han. Alla röda linjer har korsats. ”Iran bryter mot avtalen med IAEA – och det kommer undan med det. ” Iran berikar uran till 60%, ett steg ifrån kärnvapenkvalitet och världen ignorerar ytterligare bevis på Irans avsikt att utveckla en kärnvapenbomb.Israel, sa Bennett, kommer inte att tillåta Iran att få kärnvapen. Den iranska regimen är svagare än den verkar, och kan stoppas om hoten tas på allvar.

Bennett pekade också på de Iranstödda terrorgrupperna vid Israels gränser, som Hizbollah, Hamas och palestinska Islamiska jihad. “Irans stora mål är kristallklart för alla som bryr sig om att öppna ögonen: Iran försöker dominera regionen och försöker göra det under ett kärnkraftsparaply,” sade Bennett.Han pekade på platser där “Iran har spridit blodbad och förstörelse”, Libanon, Irak, Syrien, Jemen och Gaza. Bennett nämnde också Irans militära drönare som hotar hela världen. Ett exempel var attacken mot Mercer Street -fartyget, där en brittisk och en rumänsk medborgare dödades, liksom dess allierade i hela Mellanöstern som beväpnas med tusentals dödliga drönare.

Irans presidents makabra förflutna

Premiärministern påminde om Irans president Ebrahim Raisis makabra historia att leda en “dödskommission” som beordrade morden på 5 000 politiska aktivister – och sedan ”fira mordet på sitt eget folk genom att sluka gräddkakor”.  

Positiva besked

Mer positiv tongång handlade om Abrahamavtalen och freden med Jordanien och Egypten. Han sa att mer kommer.

Faran med polarisering

I sitt tal på måndagen resonerade Bennett också kring politisk polarisering, som kan ha förödande resultat. “I en polariserad värld, där algoritmer driver vår ilska, verkar människor till höger och till vänster i två separata verkligheter,var och en i sin egen bubbla på sociala medier, de hör bara rösterna som bekräftar vad de redan tror på. Människor börjar hata varandra. Samhällen slits sönder, sa Bennett.

Skapar en sansad debatt utan hat

Den nya regeringen har varit en källa till “lugn, stabilitet, ett ärligt försök till politisk normalitet”, fortsatte han. ”Hälsosam debatt är en grundläggande princip i den judiska traditionen och en av hemligheterna för att starta nationen. Det vi har bevisat är att även i sociala mediernas tid kan vi debattera utan hat”, sa Bennett. Bennett kallade sin regering den mest mångsidiga i Israels historia.

Israel är under attack från Iran – visa ditt stöd nu!

  1. Bli medlem (från 4 kr per vecka)
  2. Donera till MIFF:s informationsarbete för Israel. Swish 123 331 82 19
  3. Beställ MIFF:s böcker – lämplig som gåva till både Israelvänner och Israelkritiker.
  4. Beställ broschyren ”Förstå Israel” med israelernas bästa argument.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem